Afera Arhitektonski fakultet: Optužen profesor za polno uznemiravanje studentkinja

20.09.2022

08:42 >> 08:54

0

Autor: J. S. J.

Iz tužilaštva podsećaju da je postupak pokrenut nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog

Afera Arhitektonski fakultet: Optužen profesor za polno uznemiravanje studentkinja
studentkinja arhitektonski - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V.P. profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu zbog izvršenja dva krivična dela polno uznemiravanje.

- Okrivljenom je stavljeno na teret da je krivi;no delo izvršio na taj način što je od novembra meseca 2021. godine do 20.5.2022. godine polno uznemiravao ošte'ene A.T. i M.D. na taj način što je primenio verbalno, neverbalno i fizičko ponašanje koje prestavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavaju'e i uvredljivo okruženje oštećenih - saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Iz tužilaštva podsećaju da je postupak pokrenut nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog.

- Sproveden je dokazni postupak u kome je okrivljeni saslušan, te su ispitani svedoci i oštećene od kojih je jedna povukla predlog za krivično gonjenje, a dve oštećene su se pridružile krivičnom gonjenju okrivljenog i opisale radnje koje je prema njima preduzeo, te je tužilaštvo je podnelo optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V. P. zbog izvršenja dva krivična dela polno uznemiravanje, kojim je predložilo da sud okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i izrekne mu uslovnu osudu, na taj način što bi utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine - saopšteno je iz tužilaštva.

Podsetimo, afera na fakultetu je izbila nakon niza anonimnih svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju na društvenim mrežama, a u vezi sa ponašanjem jednog profesora ove visokoobrazovne ustanove.

VJT je formiralo predmet, razgovaralo sa studentkinjama i potom krivično gonjenje prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. U avgustu je izjavu u policiji u svojstvu građanina dao dekan ove visokoškolske ustanove Vladimir Lojanica. 

U međuvremenu, na Instagram nalogu "anketa_arh.bg" i dalje se objavljuju nove anonimne ispovesti studenta arhitekture o pretrpljenom seksualnom i psihičkom nasilju, a među njima je i svedočenje studentkinje koja tvrdi da je njenoj drugarici najoptuživaniji profesor rekao da će igrati na kafanskom stolu za ocenu.

- Bila sam kod X u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposlednje vežbe i hteo je da nam otkaže poslednje vežbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišćen maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za poslednje vežbe i da će da igra na stolu za ocenu. Sećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentarom, kao i ostatak sale - napisala je ova studentkinja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike