Roditelji učenika koji je isključen iz škole u Trsteniku zbog nasilja nad profesorkom, spremaju žalbu: Ne slažu se sa odlukom veća

03.12.2022

14:11

3

Autor: 24sedam

"Za sada je jedino izvesno ono što se dešava pred tužilaštvima, gde su postupci u toku"

Roditelji učenika koji je isključen iz škole u Trsteniku zbog nasilja nad profesorkom, spremaju žalbu: Ne slažu se sa odlukom veća
Nasilje u Trsteniku - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Agonija vaspitno-disciplinskog postupka tokom kojeg su dva učenika isključena iz škole nakon teškog incidenta u kome su maltretirali profesorku Mariju Stevanović iz Trstenika, praktično još uvek nije završena, pišu Novosti.

 

 

- U slučaju đaka M.M.(18), koji je snimao incident, najavljeno je da će biti žalbe na rešenje direktora, po predlogu Nastavničkog veća, dok u slučaju N.Ž.(17), koji je izmakao stolicu profesorki, nema potvrde da je otac primio odluku - navodi izvor iz kolektiva Tehničke škole.

- Za sada je jedino izvesno ono što se dešava pred tužilaštvima, gde su postupci u toku.

Na sednici nastavničkog veća Tehničke škole u Trsteniku koja je održana 23. novembra,  jednoglasno je usvojen predlog da dvojica učenika budu isključena iz škole, dok je treći učenik podneo zahtev i sam se ispisao.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu uputilo je zahtev sudu za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice maloletnika zbog incidenta u školi u Trsteniku 9. novembra, kada je profesorka engleskog jezika M.S, pala na pod pošto su joj učenici izmakli stolicu.

Tužilaštvo je zahtev podnelo protiv N.Ž. (17) iz G.Ribnika i I.K. (16) iz Rujišnika, dok se protiv trećeg M.M. inače punoletnog, postupak pokreće pred stvarno i mesno nadležnim Osnovnim tužilaštvom u Trsteniku.

Ponašanje učenika ranije su osudili Aktiv drektora svih škola u Trsteniku,Ministarstvo prosvete,brojni školski kolektivi,Unija sindikata prosvetnih radnika, Centar za socijalni rad u Trsteniku.Kako je za “Novosti” ispričala profesorka prošle nedelje, snimak je odmah video njen sin, koji je bio u trenutku incidenta u učionici preko puta.

Održan protestni skup

- Učenik koji napada nas u učinioci, sutra će vas na ulici - poruka je koji su na širokoj čaršiji u Leskovcu pre nekoliko dana jasno poručili prosvetni radnici. Oni su organizovali protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kazala je ranije da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Istakla je da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu".

- Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji - navela je Janković.

Istakla je da je "pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili". "Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici - kazala je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike