Oprez: Na tržištu su dezinfekciona sredstva koja ne ubijaju viruse!

08.10.2020

06:22 >> 14:58

0

Stručnjaci upozoravaju da se obavezno čitaju deklaracije na pakovanju tih proizvoda i da se oni ne kupuju na ulici

Oprez: Na tržištu su dezinfekciona sredstva koja ne ubijaju viruse!
Copyright 24sedam/Katarina Obradović

Dezinfekciona sredstva su nezaobilazna stavka na spisku za kupovinu naših građana, logično, zbog aktuelne epidemije koronavirusa. Tržište je prepuno raznih takvih artikala, prodaju se bukvalno svuda – od apoteka, do samoposluga na ćošku. I, prevarili ste se ako ste pomislili da su sva istog kvaliteta i što je važnije – efikasnosti.

Zato obratite pažnju pri kupovini jer su dezinfekciona sredstva preporučena kao pomoć u očuvanju zdravlja.

Problem su sastav i deklarisanje

Zato, kako upozoravaju stručnjaci, oprez potrošača apsolutno je neophodan jer pojedini dezificijensi i nisu efikasni u zaštiti od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama, kako svi to očekujemo. Problem je, naravno, njihov sastav i deklarisanje.

Jelena Milić iz Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem), potvrđujući to, kaže za “24sedam” da, ako na pakovanju proizvoda nije naznačen celokupni sastav, moguće je da ste kupili proizvod koji, zapravo, uopšte nije efekasan.

-Na poleđini proizvoda najpre treba da stoji broj akta, kojim se odobrava njegovo stavljanje u promet, što, između ostalog, znači da je testiran i dokazana je njegova  efikasnost u suzbijanju mikroorganizama za koje se tvrdi da deluje i za tu namenu prodaje. To je najbitnija stavka. Ukoliko proizvod sadrži to, možete biti mirni da ste kupili pravi – poručuje ona i dodaje da dezinfekciona sredstva nikada ne bi trebalo da kupujemo na ulici.

24sedam/Katarina Obradović

Takođe, ističe Milićeva, na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dezificijensi protiv koronavirusa su oni na bazi alkohola – etanol, etil-alkohol, 1-propanol, a najbolja koncentracija etil alkohola je ona od 70 odsto.

Kupili smo bočicu bez postotka alkohola

Upravo su reporteri “24sedam” takve tražili da kupe i to ne na ulici, već u jednoj radnji najpoznatijeg drogerijskog lanca u zemlji. Izabrali smo proizvod za dezinfekciju ruku. Dakako da smo pratili uputstva naše sagovornice i pomno čitali deklaraciju i sve natpise na bočici. Čak i najsitnija slova. Ali:

Sve je bilo u redu. Jasno je označena namena, upozorenje o načinu korišćenja, sastav. Ipak, iako je proizvod na bazi alkohola, nije nigde navedeno koji procenat je u pitanju. Dakle, pogađate, nije poznata i efikasnost u borbi protiv virusa, bakterija i drugih mikroorganizama na koži ruku.

– Niža koncentracija takozvane aktivne supstance ili alkohola od preporučene neće imati štetnog uticaja, ali će imati slabije zaštitno dejstvo, pa će izostati dezinfekcioni efekat. Na etiketi još treba da stoji uputstvo za upotrebu, koju količinu proizvoda treba koristiti, kao i koliko često – komentariše naša sagovornica.

Mere prve pomoći apsolutno su neophodne

Zato Milićeva upućuje na to da građani obrate pažnju na podatke ispisane na boci proizvoda.

-Potrebno je da piše o vremenu utrljavanja sredstva na kožu, a ne smejuu da izostanu ni mere prve pomoći i predostrožnosti. U pitanju su agresivni proizvodi, a može da se desi da slučajno završe u oku ili ustima. Zato je važno da na etiketi stoje i te mere prve pomoći – ističe ona.

Fakti

Šta sve treba da sadrži etiketa proizvoda za dezinfekciju?

– Broj akta kojim se odobrava stavljanje u promet proizvoda

– Namena proizvoda

– Uputstvo za upotrebu

– Sadržaj aktivnih supstanci

– Upozorenje-napomena

– Prva pomoć

– Odlaganje proizvoda

– Znak da li je proizvod zapaljiv

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike