Kapa dole, Marko! Beograđanin (24) je student generacije na Mašincu, završava drugi master i doktorat - odao nam je formulu za uspeh (VIDEO)

06.12.2022

07:15

1

Njegova ljubav prema nauci rodila se od malih nogu

Kapa dole, Marko! Beograđanin (24) je student generacije na Mašincu, završava drugi master i doktorat - odao nam je formulu za uspeh (VIDEO)
Marko Gavrilović - Copyright Mašinski fakultet

Marko Gavrilović iz Beograda ima 24 godine i student je generacije na Mašinskom fakultetu, na kom je trenutno na doktorskim studijama. Uporedo, ovaj uspešni momak je na master studijama na Matematičkom fakultetu i deo projekta MOSAIC, koji bi kroz nekoliko godina trebalo da lansira prvi srpski satelit u kosmos. 

Ekipu 24sedam Marko je ugostio na Mašincu, na kom je i načinio svoje prve akademske korake u nauci. Našli smo se u kabinetu, nakon što je jednog grupi studenata održao vežbe. Neumoran, energičan i nasmejan, razgovarao je sa nama o svom karijernom putu, ljubavi prema nauci, ali i načinu na koji se postižu ovakvi rezultati. 

- Ne mislim da je to nešto posebno, odnosno mislim da to što sam ja postigao može svako, ali uz trud i rad - skroman je na samom početku Gavrilović.

Marko sve postiže - da putuje, druži se sa prijateljima i devojkom

Da je rad ključan potvrđuje i Markov obavezama ispunjen dan.

- Ustajem na vreme, u zavisnosti od toga kada držim vežbe na Mašinskom fakultetu. Nakon tih obaveza odlazim kući, odmaram, čitam i unapređujem svoje znanje u vezi sa MOSAIC projektom, ali i drugim, tekućim stvarima na fakultetu. Između tri i četiri sata, poluaktivnog rada na projektu, ali ne drži me mesto i nikada ne sedim dva sata u kontinuitetu nad knjigom - navodi Gavrilović i dodaje:

- Čovek, čime god se bavio, samo treba da ima kontinuitet kako bi bio što bolji. To je to kruženje energije, što se više uloži, više se i vrati. Potrebno je odricanje, ali čovek uđe brzo u štos i svemu se da prilagoditi. Ima onih koji žive na +50 stepeni, ali i onih koji žive na -50, a kamoli da savladaju da dnevno budu na više polja angažovani.

Stiže, kako kaže, da bude dostupan za sve, kako za devojku i putovanja sa njom, tako i za izlazak sa društvom i odlazak u teretanu, ali i za rad na projektu poput NASA projekata. 

Pogledajte video u kojem ovaj vredan i predan mladić otkriva koja je formula za uspeh, ali i koji savet bi dao svim mladima:

 

Markovi rezultati

Ovaj višestruko talentovani mladić, od početka školovanja beleži samo uspehe.  Nosilac je Vukove diplome i titule „Đak generacije“ beogradske srednje škole Politehnika – Škola za nove tehnologije“. Dobitnik je pohvalnice Kraljevskog Doma Karađorđević uz saglasnost Ministarstva prosvete,  za iskazan izvanredan uspeh u završenom srednjem obrazovanju 2017. godine. Iste godine dobio je i nagradu Gradske uprave grada Beograda i Sekretarijata za obrazovanje za postigune uspehe tokom školovanja kao učenik generacije na svečanom prijemu u Starom dvoru.

Dobitnik je sertifikata za prisustvo kao delegat na petoj sesiji Modela Ujedinjenih Nacija 2017. godine.

Upisao je osnovne akademske studije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2017. godine, kao prvi na rang listi i završio ih je u maju 2020. godine sa najvišom prosečnom ocenom 10.00.

Školovanje je nastavio na master studijama na smeru Mehanika, koje je takođe završio s najvišom prosečnom ocenom 10.00, kada je odbranio i prvi master rad iz Analitičke mehanike u istoriji Mašinskog fakulteta na temu „Kvazikoordinate i kvazibrzine. Ojler-Lagranževe diferencijalne jednačine i Lagranževe jednačine druge vrste složenog kretanja materijalnog sistema“, takođe sa ocenom 10.

Nosilac je titule „Najbolji student osnovnih akademskih studija“, „Najbolji student master akademskih studija“, kao i titule „Student generacije“ za postignute vrhunske rezultate tokom celih studija.

Mašinski fakultet
 

Povodom Dana Univerziteta u Beogradu, 10. septembra 2021. godine, nagrađen je Poveljom za izuzetan uspeh kao najbolji student generacije Mašinskog fakulteta koji je završio osnovne akademske studije u školskoj 2019/2020. godini koju dodeljuje Univerzitet u Beogradu.

Iza Marka je i veliki broj takmičenja na kojima je postigao zavidne rezultate, ne samo tokom srednjoškolskog obrazovanja, nego i tokom studija. Dobitnik je nekoliko nagrada na Republičkim i regionalnim takmičenja iz programiranja kompjuterskog upravljanja kao i šampionske titule iz predmeta Mehanika koju je osvojio na Mašinijadi – tradicionalnom susretu studenata mašinstva iz zemlje i regiona, i to 2019., kao takmičar i 2022. kao komentor studentskog tima.

Marko je dobitnik Stipendije za izuzetno nadarene studente Republike Srbije, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tri godine zaredom, odnosno školske 2019/2020, 2020/2021 i 2021/2022. godine.

Akademsku karijeru i rad na Mašinskom fakultetu je započeo već na master studijama, kao prvi saradnik u nastavi Katedre za Mehaniku. Pred Markom su mnogi naučni izazovi, kao i učešća na međunarodnim konferencijama koje ga očekuju sledeće godine.

Mašinski fakultet
 

Istorijski projekat 

Objašnjava da je njegov zadatak u timu MOSAIC-a orbitalna dinamika, odnosno, kombinacija mehanike i dinamike. Cilj ovog istorijskog projekta za našu zemlju jeste da se odrede parametri atmosfere.

Kada satelit uđe u orbitu, tim naučnika, među kojima je i Marko pratiće koji spoljašnji faktori utiču na orbitu satelita.

Pitali smo ga koliko sati radi dnevno iziskuje ovaj projekat:

- Projekat zahteva dosta rada, ali to ne mogu da preciziram kroz aktivne sate. Više se tu radi o posvećnosti projektu, kad god napravim neku pauzu razmišljam šta bi moglo da se doda, promeni. Nije to samo puki rad za stolom. Nama je cilj da se produži vek letelicama i da dobijemo prvu fotografiju planete Zemlje načinjenu našim satelitom - kaže za 24sedam Marko Gavrilović. 

Prema njegovim rečima, planirano je da satelit bude lansiran 2025. godine, jer je tada solarni maksimum, koji omogućava da se veće promene što brže zapaze, jer je upravo tada najnepovoljniji uticaj za lansiranje kjub satelita, koji će biti dimenzija 30x10x10 centimetara. 

Uzori mu Ajnštajn, Njutn, Kaku...

Kao i gotovo svakom naučniku uzori i na neki način podstrek, za Marka su Isak Njutn, Albert Ajnštajn, ali i Mičio Kaku, čija knjiga "Božija jednačina" je njega ostavila najjači utisak.

- Oni, ali i mnogi drugi, kojih je zaista mnogo, dali su takve doprinose čovečanstvu da bih o naučnicima koje cenim i poštujem mogao satima da pričam. Kada sam čitao i izučavao njihove radove i teorije, shvatio sam da je na kvantnom nivou svet još čudnije mesto nego što je meni izgledalo. Prosto je neverovatno šta se dešava u svemiru, a još fascinantnije koliko su ti ljudi bili ispred svog vremena  - oduševjeno kaže naš sagovornik, koji je, očigledno, još jedan bistar um.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike