Danas se ispisuje istorija svemira, a Srbija se seća jedinog Srbina koji je ispratio Armstronga na Mesec i tvrdio da je bio u kosmosu!

25.12.2021

07:00

0

" Sada, kada me neko pita da li sam leteo u kosmos, mogu mirne duše da kažem: da"

Danas se ispisuje istorija svemira, a Srbija se seća jedinog Srbina koji je ispratio Armstronga na Mesec i tvrdio da je bio u kosmosu!
apolo1 jugin - Copyright YouTube

NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) danas, 25. decembra, lansiraju svemirski teleskop "Džejms Veb". Raketa „Arijana 5” poleteće iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani noseći Nasinu svemirsku opservatoriju sledeće generacije.

Međutim, nakon ove objave NASA, društvene mreže usijale su se zbog jednog srpskog velikana koji je bio zaljubljenik u astronautiku i jedan od najznačajnijih ljudi u svim velikim dostignućima u svemiru, Milivoja Jugina.

Jugin je bio vazduhoplovni inženjer, konstruktor i publicista iz Kikinde. Astronautikom se bavio od 1954. godine. Bio je stručni komentator Televizije Beograd, učestvovao je na mnogim astronautičkim kongresima, između ostalog i na svetskoj konferenciji o miroljubivom korišćenju vasionskog prostora 1968. u Beču. 

Posetio je dva puta kosmodrom Kejp Kenedi u SAD i boravio u Zvezdanom gradu sovjetskih kosmonauta kod Moskve. Međutim, ono što je ostavilo veliki utisak je njegov prenos direktnog poletanja "Apola 11" s Kejp Kenedija, nakog čega se vratio u studio u Beograd da prenosi sletanje na Mesec.

- Neozbiljne su sumnje da posada „Apola 11” uopšte nije ni bila na Mesecu, nego da su Amerikanci sve to lažirali. Bio sam tog dana u Kejp Kenediju, imao sam tu čast da budem u autobusu koji je otišao po Armstronga, Oldrina i Kolinsa, ispratili smo ih do lansirne rampe. Video sam kada su otišli do kosmičkog broda na vrhu „Saturna”, rakete-nosača. Ispratio sam lansiranje i tvrdim vam da u toj letilici nisu mogli otići do Malog mokrog luga, već su najpre ušli u putanju oko Zemlje, a onda se otisnuli ka Mesecu. I trag koji su tamo ostavili je večan - ispričao je Jugin u jednom od poslednjih intervjua.

YouTube
 

Milivoj Jugin je prvi Kikinđanin koji je "bio" u svemiru. Ugostio je čuvenog ruskog kosmonauta Viktora Petroviča Saviniha, s kojim je stigao i do Guče, gde je nastalo nekoliko snimaka pored spomenika trubi. Kasnije je dobio dozvolu da u Bajkonuru prisustvuje lansiranju nove posade „Sojuza TM-5” čije je odredište bila orbitalna stanica „Mir”. Kako je među kosmonautima bio i Savinih, Jugin je na put poneo sve fotografije načinjene tokom njegove posete Jugoslaviji. 

Lansiranje je bilo uspešno, i nakon devet dana Savinih i njegove kolege Solovjov i Aleksandrov vratili su se na Zemlju. Nekoliko meseci kasnije stiglo je pismo iz SSSR-a, a u njemu zajednička fotografija Jugina i Saviniha iz Guče. Na njenoj poleđini bili su utisnuti žigovi orbitalne stanice „Mir” i kosmičkog broda „Sojuz TM-5” koji se mogu staviti jedino za vreme leta u vasionu. 

- Sada, kada me neko pita da li sam leteo u kosmos, mogu mirne duše da kažem: da – na slici - reči su Milivoja Jugina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike