Saveti kako da budete dobar gost na slavi: Pazite na poklon, redosled pozdravljanja sa domaćinima, ali i o čemu ćete pričati

23.11.2022

13:15

0

Autor: S.Č.

Bitno je da se sa poklonima ne preteruje, na slavu ne treba nositi darove, posebno ne skupe

Saveti kako da budete dobar gost na slavi: Pazite na poklon, redosled pozdravljanja sa domaćinima, ali i o čemu ćete pričati
Saveti kako da budete dobar gost - Copyright Printscreen/YouTube/UNESCO

Sezona slava je počela, a mnogi se pitaju šta bi trebalo da se ponese domaćinu na poklon. Takođe i pred domaćina su stavljeni brojni zadaci, od trepeze do pića i atmosfere. Međutim, da li znate kako bi pravilno trebalo da odete i da se ponašate kao gost? Donosimo vam nekoliko saveta i običaja koju su vezani za slavu.

Gost tradicionalno, na slavu nosi kafu, šećer u kocki i alkoholno piće. Naravno, ovo može da se prilagodi današnjem vremenu, ali bitno je da se ne preteruje, na slavu ne treba nositi poklone, posebno ne skupe.

Na slavu se ide u pristojnom odelu, bez ičega napadnog na sebi.

Profimedia
 

Ako vam je domaćin rekao u koje vreme da dođete, nastojte da budete tačni. Ako ne možete da dođete na vreme, obavezno se javite domaćinu i recite mu da vas ne čeka jer on ima dužnost da posluži ostale goste i da polomi slavski kolač.

Kada dođete, čestitajte slavu sa “Srećna slava” i to redom domaćinu, domaćici i deci. Možete dodati još nešto, ali se trudite da ne budete preopširni.

Pozdravite ostale goste, ako je manji skup rukujte se sa svakim posebno, ako je veći neka to može bude grupni pozdrav.

Budite veseli, duhoviti, držite se pozitivnih tema i koje čašice alkohola, ali kontrolisano. Nije u redu ni da gost pije samo vodu celo veče, jer to može da uvredi domaćina. Ne započinjite teške teme o teoriji zavere, dnevnoj politici ili crnoj hronici.

Kada dođe vreme da idete, pozdravite ostale goste, domaćinu i domaćici se zahvalite na gostoprimstvu. Na vratima možete kratko da popričate ali imajte na umu ostatak gostiju čeka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike