Doneta odluka o učenicima iz Trstenika koji su počinili nasilje nad profesorkom: Sledi oštra kazna?

23.11.2022

09:41

1

Autor: 24sedam

U incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi, učestvovala su tri učenika 7.odeljenja trećeg razreda. N. Ž je izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M. M. i I. K . događaj su snimali mobilnim telefonima

Doneta odluka o učenicima iz Trstenika koji su počinili nasilje nad profesorkom: Sledi oštra kazna?
Nasilje u Trsteniku - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Mediji su objavili da je nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika donelo je odluku da se učenici koji su izmakli stolicu profesorki i sve to snimali, isključe iz ove škole. Međutim, za 24sedam je potvrđeno u školi da bi nastavničko veće tek trebalo da se održi.Naime, reč je o predlogu nastavničkog veća, ali konačna odluka još nije doneta.

Resorni ministar Branko Ružić izjavio je da je roditelj jednog od učenika dostavio medicinsku dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela, bilo neuračunljivo.

RTS-u je i u Školskoj upravi Kruševac ta informacija nezvanično potvrđena, u kojoj kažu da to produžava čitavu proceduru.

Školi je naloženo da se proveri medicinska dokumentacija u kojoj, nezvanično navode, stoji da je učenik od 27. januara do izvršenja dela u četiri navrata odlazio kod psihijatra, a pritom niko nije dostavio dopis i obaveštenje školi, što je obaveza roditelja.

Podsetimo, kolektiv Tehničke škole u Trsteniku oglasio se ranije saopštenjem.

Navode da su jedinstveni u osudi svake vrste nasilja.

-Tehnička škola Trstenik kao i njeni zaposleni našli su se u žiži javnosti nakon nemilog incidenta koji se dogodio našoj koleginici koja je pretrpela fizičko,psihičko i digitalano nasilje. Povodom toga je održana vanredna sednica Nastavničkog veća na kojoj je saopšteno da su ispoštovane sve procedure i događaj je do detalja ispitan. Ovim putem kolektiv osuđuje postupak učenika i smatra da je došao zadnji čas da se odbrani ljudsko dostojanstvo, čast i profesija -  navodi se u saopštenju "Kolektiva Tehničke škole", postavljenom na FB stranici ove ustanove.

Dodaje se da  “škola čini sve što je u njenoj mogućnosti da učenici i svi zaposleni budu bezbedni, sigurni na svom radnom mestu i da se nalaze u okruženju podsticajnom za rad kako bi im se omogućilo da pruže svoj maksimum”.

Oglasila se i profesorka

 - Srce mi je puno, hvala svima koji su bili uz mene -  novinarima, i profesorima, kolegama, i drago mi je što je ovaj slučaj ovako završen - rekla je prof. Marija za Telegraf.rs.

- Zahvaljujemo se svim školskim kolektivima u našoj opštini i školama širom Srbije koji su brzo odreagovali i uputili nam reči podrške, kao i to da znamo da u ovome nismo sami. Koleginici koja je pretrpela neprijatnosti, želimo da se što pre oporavi, da se brzo vrati na posao i na svoje redovne aktivnosti -- predočeno je, imeđu ostalog, u saopštenju.

 

U incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi, učestvovala su tri učenika 7.odeljenja trećeg razreda. N. Ž (17) je izmakao stolicu profesorki,koja je potom pala na pod. M. M.(18) i I. K.(17) su događaj snimali mobilnim telefonima, odnosno incident je uživo prenošen na Instagram storiju u jednom, a viber porukama deljen snimak u drugom slučaju. Nakon što je profesorka pala na pod, đaci su se smejali.

Održan protestni skup

- Učenik koji napada nas u učinioci, sutra će vas na ulici - poruka je koji su na širokoj čaršiji u Leskovcu pre nekoliko dana jasno poručili prosvetni radnici. Oni su organizovali protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kazala je ranije da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Istakla je da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu".

- Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji - navela je Janković.

Istakla je da je "pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili". "Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici - kazala je ona.

Oglasila se nastavnica

Nastavnica je trenutno na bolovanju, a progovorila je i o svom psihičkom stanju, preneli su mediji.

-Postupak je pokrenut, ja sam na bolovanju. U školu trenutno ne mogu da idem. Držim se za sada, ima dana kada sam dobro, ima dana kada mi je teže, velika podrška kolega iz škola mi mnogo znači -  kazala je M.S. (44), profesorka Tehničke škole u Trsteniku, kojoj je doživela strašno poniženje.

Tog dana, tri aktera incidenta su kasnila na čas. Kada su se priključili na nastavu, došlo je do incidenta.

Samo je pitala učenika zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik koji je bio negde pri kraju učinioce je prišao i snimao, a tu je bio i treći učenik.

Protiv tri učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.

Ono što je zanimljivo je i da, kako je za 24sedam izjavio Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, nastavnica može da podnese privatnu krivičnu prijavu, jer je reč o starijim punoletnicima i punoletnicima.

- U ovom slučaju imamo elemente fizičkog, verbalnog i psihičkog nasilja. Osim toga, nastavnica je bila na radnom mestu. Osim privatne tužbe, smatram da tu ima mesta i za nadležno tužilaštvo da reaguje, po službenoj proceduri - naveo je Markov za 24sedam. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike