Profesorka smislila neobičan rečnik srpskog jezika: Da li i vi koristite ove "izraze"? (FOTO)

23.11.2022

10:06

0

Autor: M.M.

Kreativna ideja jedne profesorke oduševila korisnika

Profesorka smislila neobičan rečnik srpskog jezika: Da li i vi koristite  ove "izraze"? (FOTO)
Ćirilica - Copyright Profimedia

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se neobična objava koja je pobrala simpatije mnogih.

Naime, korisnica Ivana Erato objavila je nadasve neobičan rečnik specijalnih zvukova u srpskom jeziku koji je osmislila Katarina Đurić Pešić, profesorka književnosti i srpskog jezika.

Njime je pokazala kako je moguće kroz jedan ili dva glasa ukazati na određena ponašanja, ukoriti nekoga ili mu saopštiti osećanja.

Tako je, na primer, vokal "A"  (ili "ŠA") često iskorišćen umesto konstrukcije "nisam čuo", a "O" umesto "iznenadi me sad".

"UH" koristi u neprijatnim situacijama, a "MA" kada želimo da istaknemo da "to nije ništa"

Primera je mnogo, kao što se može pročitati na Tviteru, a komentari koji se nižu ispod objave svedoče oduševljenju koji je ovaj kreativni rečnik izazvao.

"Nikad o tome razmišljao ali vrlo interesantno", "Genijalno", "Fenomenalno"  a bilo je i novih predloga kojim bi se ovaj neobični rečnik mogao dopuniti.

- Sama ideja i analiza je odlična. Konačno da se prisetimo i naših zvukova, da zaboravimo malo strane reči i izraze. Ideja je fantastična i edukativna - rekla je za 24sedam Ivana Erato, koja je objavila rečnik profesorke Đurić Pešić.

Neosporno je da je ideja profesorke Đurić Pešić kreativna i inovativna, i verujemo da će se mnogi prepoznati čitajući ovaj neobični rečnik srpskog jezika.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike