Podnete prijave protiv građana koji su odbili popis: Evo koliko njih nije ispunilo građansku dužnost

03.11.2022

08:28

0

Za one koji su odbili upućen je predmet Prekršajnom sudu i to je sada u njihovoj nadležnosti

Podnete prijave protiv građana koji su odbili popis: Evo koliko njih nije ispunilo građansku dužnost
Ilustracija - Copyright Pixabay

Popis stanovništva, koji je počeo 1. oktobra i prvobitno je trebalo da traje do 31. oktobra, produžen je u pojedinim opštinama do sedam dana, a prvi preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra. 

Iako je došlo do ovih izmena, pojedine odredbe su ostale iste, te su za one građane koji odbiju da učestvuju u popisu predviđene novčane kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović rekao je za Kurir da je svega oko desetak građana odbilo da učestvuje u popisu.

- Velika većina građana se popisala, a za one koji su odbili uputili smo predmet Prekršajnom sudu i to je sada u njihovoj nadležnosti, oni treba da donesu presudu. Što se tiče popisivača i komisija, za sada nismo imali prijavljenih nepravilnosti na njihov rad - naveo je Korović.

Procedura u slučaju da popisivač nije zatekao nikoga u domaćinstvu, nije komplikovana. Popisivač će u tom slučaju u sandučetu ostaviti letak na kom se nalazi broj infocentra, poziv je besplatan, pojačan je broj operatera jer je u poslednje vreme bilo dosta poziva.

Profimedia
 

 

U većini situacija popiisvači su odlučili da izađu u susret građanima i obave popis preko telefona u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu ili ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.

U slučaju niko ne živi u stanu koji se popisuje da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan.

Otkako je počeo popis stanovništva mnoga pitanja zbunjuju građane, o čemu se često polemiše i na društvenim mrežama. Neka od pitanja koja su izazvala polemiku su pitanja o materijalu spoljnih zidova zgrade, adresi poslovnog subjekta, lokaciji mesta rada, kako putujemo do posla i slično.

Kada je reč o tome da li je više popisano građana u gradskim ili seoskim sredinama, zaostaje malo Beograd, s obzirom da su navike ljudi drugačije, oni manje vremena provode u stanu, duže rade imaju više obaveza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike