Kazna za psa na plaži čak 150 evra: U nekim državama pravila su baš rigorozna, ali ima i onih koje tolerišu ljubimce na kupalištima

15.08.2022

06:00

0

Sve vreme kontrolišite kretanje i ponašanje ljubimca i tako će se izbeći mnogobrojni problemi koji mogu proisteći iz interakcije sa ljudima, drugim psima i naravno prirodnom okolinom

Kazna za psa na plaži čak 150 evra: U nekim državama pravila su baš rigorozna, ali ima i onih koje tolerišu ljubimce na kupalištima
profimedia-0538774836 - Copyright Profimedia

U pojedinim zemljama ljubimcima nije dozvoljen ulazak na plažu, pa čak ni u more. Tačnije, psima često nije dozvoljeno da uđu u vodu kada su tu prisutni plivači a u nekim državama kazne za to su rigorozne.

Tako, recimo, u Grčkoj vlasnik psa može biti kažnjen sa 50 do 150 evra ukoliko izvede psa na plažu bez povoca. Dok su u nekim drugim državama pravila dosta liberalnija.

- To sve zavisi od plaže do plaže. Na najvećem broju plaža postoji upozorenje da je u toku sezone, kada ima kupača, zabranjen ulazak ljubimaca na plažu i u vodu. To dosta zavisi i od lokalnih vlasti. U Grčkoj ima plaža na kojima nema kažnjavanja, ali prolaze čuvari koji proveravaju i teraju sa plaže. Ako vas neko prijavi to jeste neprijatnost i zahtevaće da napustite plažu - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA za 24sedam.

Profimedia
 

Pravila u vezi sa kućnim ljubimcima na plažama u Crnoj Gori su dosta tolerantnija.

- Što se tiče Crne Gore ima plaža gde je dozvoljen ulazak ljubimcima, ali ne znam za one plaže na kojima nije dozvoljeno, da li postoje kazne ili je jednostavno samo zabranjen ulazak. Obično na ulasku sve zakupljene plaže imaju znak na kom se nalaze razna obaveštenja o cenama, radnom vremenu a, između ostalog, stoji deo vezan za ljubimce. Najčeće je ljubimcima zabranjen ulazak tokom sezone. I često ljudi koji imaju ljubimce, a žele sa njima da se kupaju  idu na neku od napuštenih plaža gde nema neke kontrole i gde ne postoji javno obaveštenje da je zabranjen ulazak domaćih životinja - kaže Seničić.

Dodaje da je slična situacija i u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj je isto kao i u Crnoj Gori. Ne znam da postoji kazna, već imaju plaže koje su zabranjene za kućne ljubimce. Ako uđete sa ljubimcem na te plaže rizikujete da vas izbace - pojašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane u muslimanskim zemljama je dosta drugačije.

- U muslimanskim zemljama pasa uopšte i nema, a ako ih ima to su uglavnom samo lutalice. Oni nemaju naviku da pse drže kao kućne ljubimce - zaključuje Seničić.

Pixabay
 

Pre nego što odete na plažu proverite da li je uopšte dozvoljeno dovoditi ljubimce. Takođe, proverite da li postoji deo plaže koji jeste predviđen za pse i u kom delu dana. Nažalost, kod nas, najpopularnije plaže su zabranjene za ovu vrstu ljubimaca. Ne treba vam jurnjava sa komunalnom policijom ili nekim inspektorima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike