24sedam otkriva odgovore na pitanja iz popisa koja zbunjuju građane: Evo zašto pitaju od čega su vam napravljeni zidovi zgrade!

20.10.2022

06:00

0

Lift u zgradi je novo pitanje koje je, u skladu sa međunarodnim preporukama, uvršteno u popis

24sedam otkriva odgovore na pitanja iz popisa koja zbunjuju građane: Evo zašto pitaju od čega su vam napravljeni zidovi zgrade!
Popis stanovništva - Copyright Profimedia

Popis stanovništva u Srbiji trajaće do 31. oktobra. A prvi preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra. Otkako je počeo popis stanovništva mnoga pitanja zbunjuju građane, o čemu se često polemiše i na društvenim mrežama. Neka od pitanja koja su izazvala polemiku su pitanja o materijalu spoljnih zidova zgrade, adresi poslovnog subjekta, lokaciji mesta rada, kako putujemo do posla i slično.

Probali smo da od Republičkog zavoda za statistiku dobijemo odgovore zbog čega se od građana traže neki odgovori koji ih ponekad zbunjuju.

Zbog čega se traži odgovor na pitanje o materijalu spoljnih zidova zgrade i da li u zgradi postoji lift? I zašto je bitno navesti godinu izgradnje zgrade?

- Pitanja o materijalu spoljnih zidova zgrade i godini izgradnje stanova su povezana i predstavljaju važan indikator za ocenu kvaliteta zgrada i stanova. To su značajne informacije koje se koriste za kreiranje stambene politike i donošenje strateških mera. Lift u zgradi je novo pitanje koje je, u skladu sa međunarodnim preporukama, uvršteno u popis. Za ovim podacima postoji interes velikog broja korisnika, jer ne postoji drugi izvor iz kojeg bi se moglo doći do podataka. Interes je višestruk, a pre svega dobijamo informaciju o pristupačnosti stanova u kojima živimo - rekli su nam iz Zavoda.

Profimedia
 

Tražili smo odgovor na pitanje zbog čega je važno da li je lice od rođenja na adresi gde se vrši popis stanovništva?

- Na osnovu pitanja o tome da li lice neprekidno od rođenja živi na adresi na kojoj se popisuje omogućeno je identifikovanje kontingenta autohtonog stanovništva (lica koja od rođenja žive u istom mestu, tj. nikada se nisu selila) i doseljenog stanovništva. Na osnovu ovog pitanja, moguće je proučiti prostorne i vremenske aspekte migracionih kretanja stanovništva. Sa ovim pitanjem povezana su ostala pitanja o migracijama. Lica koja su se doselila u mesto popisa iz nekog drugog mesta odgovaraju na pitanja o godini doseljenja, razlogu doseljenja, mestu iz kojeg su se doselila. Licima koja od rođenja žive na istoj adresi ili su se selila samo sa jedne na drugu adresu u okviru istog naseljenog mesta ne postavljaju se ostala pitanja koja se odnose na migracije.

Zašto je važno navesti adresu obrazovne ustanove?

- Kao i kod pitanja o lokaciji mesta rada, traži se i lokacija na kojoj lice pohađa školu/studira. Na ovaj način dobijaju se podaci o dnevnim migracijama đaka i studenata - kretanja od mesta stanovanja do mesta pohađanja škole. Kontingent dnevnih migranata, osim radnika/zaposlenih, čine i đaci i studenti.

Upitali smo zašto je važno kako građani putuju do posla? I zbog čega je važan pun naziv poslovnog subjekta i lokacija mesta rada. 

- Prva dva pitanja međusobno su povezana. Pre svega, lokacija mesta rada je, prema međunarodnim preporukama za popisе, osnovno (obаvezno) obeležje i predstavlja preciznu lokaciju na kojoj ekonomski aktivno lice obavlja svoj posao. Podaci o nazivu poslovnog subjekta služe za utvrđivanje precizne lokacije mesta rada (posebno u situaciji kada lice koje daje podatke ne zna tačnu adresu). Na osnovu lokacije mesta rada prati se tok dnevnog kretanja lica, od uobičajnog mesta stanovanja do mesta rada. Na ovaj način moguće je utvrditi broj lica koja rade van mesta svog uobičajenog stanovanja, ali se svakodnevno ili više puta nedeljno u njega vraćaju. U cilju pružanja potpunije informacije o obrascima dnevnih migracija prikuplja se i podatak o načinu putovanja na posao koji je prvenstveno značajan za planiranje saobraćaja i ekonomskog razvoja - poručili su iz Zavoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike