Hitno obraćanje ministra odbrane: Vučević otkrio - "Vojska koristila elektronske uređaje, dron se kretao iz pravca Jarinja!"

02.11.2022

17:22

0

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški

Hitno obraćanje ministra odbrane: Vučević otkrio - "Vojska koristila elektronske uređaje, dron se kretao iz pravca Jarinja!"
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević obratio se se građanima uključenjem u dnevnik TV Pink posle akcije u kojoj je Vojska Srbije oborila komercijalni dron koji je izviđao teren.

- Vojska Srbije postupajući po naredbi vrhovnog komandanta, dejstvovala na bespilotni objekat koji se kretao iz pravca Jarinja ka opštini Raška i koji je uočen iznad vojnih objekata. Vojska Srbije je zaštitila nebo Srbije, ispoštovala važeće odluke. Pravovremeno je pripremljeno sve pred akcije naše vojske. Građani treba da znaju da je nebo nad Srbijom bezbedno - rekao je Miloš Vučević.

Vojska koristila elektronske uređaje.

- Istraga je pred nama, treba da se utvrdi koja je letelica oborena. Ostaje da se vidi ko je vlasnik i proizvođač drona, to su informacije koje ćemo tek saznati. Vojska Srbije je ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja - istakao je ministar Vučević.

"Ne igramo se ratnih igara"

- Ne igramo se ratnih igara, ali smo odlučni da štitimo slobodu Srbije. Vratimo se za pregovarački sto, razgovarajmo koliko treba, Srbija je uvek za kompromise, koliko god je potrebno. Vojska je spremna uvek da izvrši sve naredbe vrhovnog komandanta. 

Podsetimo, sve se dogodilo oko 17 časova, posle čega su se jedinice dale u potragu za letelicom za koju se veruje da će biti ubrzo pronađena.

Ministarstvo odbrane se nedugo nakon objave informacija, oglasilo saopštenjem.

-  U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata.

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. 

Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata - ističe se u saopštenju Vojske Srbije.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Vučević: Vojska Srbije je spremna, sposobna i obučena da izvrši svaki zadatak i naredbu vrhovnog komandanta

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao je juče pripadnike Vojske Srbije koji se nalaze u garnizonu Raška u okviru vežbe “Manevri 2022”.

Ministar Vučević je nakon obilaska jedinice u kasarni “Stefan Nemanja”, poručio da je stanje u jedinicama Vojske Srbije na visokom nivou i da je Vojska spremna, sposobna i obučena da izvrši svaki zadatak i svaku naredbu predsednika Republike i vrhovnog komandanta i državnog rukovodstva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike