U stravičnoj nesreći u Vojislava Ilića auto je pukao na dva dela: Stručnjaci otkrili šta je uzrok tome - a nije brzina!

02.11.2022

17:02

0

Tragično su u tom udesu život izgubila dva muškarca

U stravičnoj nesreći u Vojislava Ilića auto je pukao na dva dela: Stručnjaci otkrili šta je uzrok tome - a nije brzina!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stravična nesreća koja se dogodila u Ulici Vojislava Ilića u Beogradu, u kojoj su dva muškarca izgubila život, a jedna žena teško povređena, naterala je mnoge da se zapitaju šta se dogodilo sa automobilom i kako je moguće da je auto pukao na dva dela. U prvi mah mislilo se da je u pitanju brzina, odnosno jačina udarca, međutim, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže to nije slučaj.

On je u razgovor za RTS rekao da svaki put kada do takvog udarca dođe uzrok bude "neko varenje na vozilu".

- To nema veze sa brzinom u trenutku sudara. Ima veze s tim da li je nekada nešto rađeno na tom vozilu, da li je taj pod varen, da li je to vozilo sklopljeno od dva vozila. Kada dođe do sudara, pa se pogodi otprilike po visini tog vara jer on nije urađen kako treba, onda dođe do prepolovljavanja vozila - objašnjava Božović.

24sedam/Luka Đ
Mesto nesreće u Vojislava Ilića

 

Dodaje da su bile takve saobraćajne nesreće s poginulima. Desilo se na Novom Beogradu da zadnji deo automobila ostane uz banderu sa dvoje putnika na sedištu s teškim telesnim povredama, a da prednji deo automobila ode pedesetak metara dalje.

Iste slike i u Mladenovcu, Sopotu...

- Svaki put kada je bilo prepolovljenog automobila, bio je var u pitanju - precizirao je Božović.

Naglašava i da se takvo stanje automobila ne može videti na tehničkom pregledu, jer kad se sve zavari, sredi i prefarba, ne može se znati da li je tom automobilu menjan krov ili nije. To se može utvrditi samo ako veštaci mere debljinu boje.

Pexels
Često je uzrok same nesreće neprilagođena brzina

Uzroci nezgoda

Nepažnja vozača, neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i korišćenje psihoaktivnih supstanci i dalje su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, upozorava oficir saobraćajne policije Miloš Jovićević.

Božović posebno ukazuje na učesnike u saobraćaju koji koriste alkohol u kombinaciji s psihoaktivnim supstancama. 

- Ne smeju pod psihoaktivnim supstancama da upravljaju motornim vozilima, ali oni su negde skloniji tome, jer smatraju da će tako biti teže otkriveni - navodi Božović.  

Najvažnije je, smatra Jovićević, uticati na svest građana, jer svi smo mi učesnici u saobraćaju na različite načine: i kao vozači, i kao putnici, i kao pešaci. 

Profimedia
Stručnjaci apeluju da se za volan ne seda pod dejstvom alkohola, niti narkotika

 

- Ako kao društvo utičete na decu od predškolskog uzrasta, edukujete ih konstantno šta treba raditi, onda ne bismo imali ovakve situacije u saobraćaju - ocenjuje on. 

I Božović smatra da se mora krenuti sa saobraćajnim vaspitanjem dece od malih nogu, od predškolskih, školskih ustanova i srednjeg obrazovanja, tako da kada oni dođu u situaciju da polažu vozački ispit, već nekoliko godina imaju svest o tome. 

Saobraćajne nesreće se svakodnevno događaju, a samo prvog dana novembra do 16 časova u Beogradu smo ih izbrojali 64, od kojih su četiri s elementima krivičnog dela, odnosno nezgode s povređenima, rekao je za RTS Miloš Jovićević. 

Što se tiče poređenja broja saobraćajnih nesreća sa prošlom godinom, Jovićević navodi da se statistički dolazi do ujednačenog broja nesreća.

"Možemo da kažemo da smo imali urađenih uviđaja za oko 12.000 saobraćajnih nezgoda, od kojih je bilo do 3.000 s povređenim licima i 9.000 nesreća s materijalnom štetom", istakao je oficir saobraćajne policije. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike