Roditelji, obratite pažnju: Tri razloga zbog kojih 30 odsto dece strada u saobraćajkama!

02.11.2022

09:58

0

Statistika pokazuje da je u Srbiji ove godine 11 dece izgubilo život u saobraćajnim nezgodama

Roditelji, obratite pažnju: Tri razloga zbog kojih 30 odsto dece strada u saobraćajkama!
Dete u automobilu - Copyright Profimedia

Više od 30 odsto dece strada u saobraćajnim nesrećama jer nisu dobro postavljena u dečje auto-sedište, nisu vezana pojasom ili uopšte nisu koristila auto-sedište namenjeno deci, pokazala je Statistika saobraćajnih nezgoda u Srbiji za poslednjih pet godina.


- Statistika pokazuje da je ove godine u Srbiji 11 dece izgubilo život u saobraćajnim nezgodama. Ako to uporedimo sa 2021. godinom, kada je devetoro dece izgubilo život, to je povećanje. Deca najčešće stradaju u automobilu kada se prevoze sa roditeljima - rekao je za Tanjug Branko Stamatović, ispred Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Naglasio je da je potrebno skrenuti pažnju roditeljima da je neophodno decu voziti u automobilu na bezbedan način, u odgovarajućem dečjem auto-sedištu.

Danas se u Rezidenciji ambasade Švedske u našoj prestonici održavaju konferencija i panel na temu "Dan bezbedne vožnje u smeru koji život čuva".

- Švedska je poznata kao zemlja kojoj je bezbednost u saobraćaju u genima, jer više od 50 godina istražuju ovu temu i primenjuju stečeno znanje u saobraćaju - rekla je za Tanjug Tamara Mihajlović, ispred AXKID Srbije.

- Švedska je prva zemlja koja je šezdesetih godina prošlog veka uvela obavezno sedište za decu postavljeno u pravcu suprotnom od kretanja vozila i time svela smrtnost dece u saobraćajnim nezgodama na nulu. Švedska se danas smatra jednom od najbezbednijih zemlja za decu u saobraćaju, s upotrebom pojasa do 97 odsto. Deca ne samo da su bezbedna u vozilima, već nema ni smrtnih slučajeva - rekla je Mihajlovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike