Opštine na jugu Srbije protiv bele kuge: Opština Gadžin Han i Fondacija Dajana Paunović - pomoći će jedino bolji uslovi za život

26.10.2022

10:10

0

Opštine na jugu Srbije protiv bele kuge: Opština Gadžin Han i Fondacija Dajana Paunović  - pomoći će jedino bolji uslovi za život
dajana paunović (3) - Copyright Fondacija "Dajana Paunović"

Povećanje broja novorođenih beba i hitno zaustavljanje migracija stanovništva jedini su način da male opštine na jugu Srbije prežive „belu kugu“, upozoreno je na dijalogu građana opštine Gadžin Han, predstavnika tamošnje lokalne samouprave i predstavnika Fondacije „Dajana Paunović“.

Na tribini na temu demografskih izazova sa kojima se suočavaju opštine u nišavskom okrugu, ukazano je na potrebu da država snažnije stane iza malih opština sa juga Srbije kako bi se njihov opstanak učinio održivim.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

 

Predstavljajući veliki broj ciljanih mera koje preduzimaju lokalne vlasti u Gadžinom Hanu kako bi ublažili izuzetno negativne demografske pokazatelje u ovoj relativno maloj opštini predstavnici opštinskih vlasti ukazali su da jedino stvaranjem uslova za bolji život porodica i mladih bračnih parova sa decom mogu se postići pozitivni rezultati koji ovoj opštini znače opstanak.

-S obzirom da smo mi mala opština sa skromnim mogućnostima da iz budžeta finansiramo programe i mere u oblasti populacione politike i izgradnje komunalne infrastrukture, pre svega one koja poboljšava i jača položaj seoskih sredina, potrebna je pomoć naše države. Ta pomoć, posebno kada je Gadžin Han u pitanju, nije izostajala ni do sada, ali je neophodno da se ona nastavi i pojača i da bude kontinuiranog sistemskog karaktera. Mi smo ove godine imali 30 đaka prvaka na teritoriji cele opštine, dok je ranije taj broj bio oko 60 -  istakao je Aleksandar Davidović, predstavnik opštinske uprave Gadžin Han.

-To jasno govori kakva je demografska slika našeg kraja i to mora da se promeni kako ovo mesto ne bi postalo svedočanstvo propasti jedne civilizacije koja je opstala preko hiljadu godina na ovim prostorima, koja je preživela sva osvajanja, petovekovno ropstvo, svetske ratove i mnogo toga još što nas je snašlo kroz našu bogatu istoriju - dodao je Davidović.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

 

Navodeći mere koje opštinske vlasti preduzimaju u oblasti podsticanja rađanja i osnaživanja porodice i mladih bračnih parova, on je ukazao da opština za svako novorođeno dete izdvaja 50.000 dinara, za treće i četvrto dete obezbeđen je besplatan vrtić, dodeljuju se novčane nagrade za najbolje učenike, studente i talente, kao i novčana pomoć za kupovinu udžbenika. Veliki problem za ovu opštinu predstavljaju mesečne karte za srednjoškolce koji putuju najčešće u Niš i okolne gradove, za koje mesečna karta iznosi preko 12.000 dinara, što opština dobrim delom pokriva iz svog budžeta.

Govoreći o aktivnostima Fondacije „Dajana Paunović“ na podizanju svesti i stvaranju povoljnije društvene klime u oblasti demografije, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država donese niz sistemskih, finansijskih i organizacionih mera kako bi se podstakla saradnja i koordinacija centralnih državnih vlasti, lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

 

-Zajedno sa našom državom mi ulažemo napor i tražimo načine da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja. Takođe, praksa kojom je prekinuta veza između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava zbog čega je blokirana mogućnost finansiranja projekata na lokalu, mora što pre da se promeni jer su lokalne samouprave ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike - ukazala je Paunovićeva.

Ona je istakla da država mora da stane iza malih opština na jugu Srbije poput Gadžinog Hana jer deca u ovim krajevima zaslužuju iste uslove života i podjednake šanse kao i deca u drugim krajevima Srbije, posebno u velikim gradskim centrima. U tom cilju fondacija će se boriti da se na republičkom nivou formira Zavod za populacionu politiku čija bi prevashodna uloga bila da finansira projekte lokalnih samouprava i civilnog sektora, prevashodno u najugroženijim krajevima Srbije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike