Majkama sa troje i više dece dodeljeni ordeni Svete majke Anastasije: "Deca su za mene izvor inspiracije, ljubavi i razumevanja" (FOTO)

05.07.2022

18:22

0

Dodeli su prisustvovali i episkop hvostanski Justin, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, direktor BIA Bratislav Gašić...

Majkama sa troje i više dece dodeljeni ordeni Svete majke Anastasije: "Deca su za mene izvor inspiracije, ljubavi i razumevanja" (FOTO)
zlatni orden Goran Sivački (16) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Kripti Hrama Svetog Save majkama sa troje i više dece danas su od strane Fondacije "Dajana Paunović" dodeljeni ordeni Svete majke Anastasije, a dodeli je prisustvovala premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

Fondacija "Dajana Paunović", koja je osnovana pre godinu dana, ustanovila je u saradnji sa Hramom Svete Petke, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, orden "Svete majke Anastasije" koji se dodeljuje majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici.

24sedam/Goran Sivački
 

Orden Svete majke Anastasije, plaketu i novčanu nagradu, prve godine dobilo je šest žena koje zajedno imaju 50-oro dece, a dolaze iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije. Orden je primila i doktorka Joana Bacialau za njen humanitarni rad i pomaganje u rađanju 30-oro dece u Srbiji tako što je finansirala veštačku oplodnju.

24sedam/Goran Sivački
 

Orden je danas dobila jedna majka iz Beograda koja ima 15-oro dece, majke koje imaju 11-oro dece iz Kosovske Mitrovice i Priboja, kao i samohrana majka petoro dece iz Beograda, a svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

24sedam/Goran Sivački
Diana Pešelj

Prema rečima samohrane majke Dijane Pešelj, zlatni orden za nju predstavlja veliku čast, ali istovremeno i zadatak da ostane dostojna tom priznanju. 

- Imam petoro dece, najstarija ćerka mi ima 21 godinu, a najmlađa dve i po. Deca su za mene veliki izvor inspiracije, ljubavi, razumevanja i podrške. Suprug mi je preminuo prošle godine, tako da je sada malo teža situacija nego što je ranijih godina bila, ali nastavljamo dalje - kazala je ona za 24sedam.

Dodeli su prisustvovali i episkop hvostanski Justin, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, direktor BIA Bratislav Gašić...

24sedam/Goran Sivački
 

Episkop hvostanski Justin u ime patrijarha Porfirija blagoslovio je majke koje su danas dobile orden navodeći da se žena činom rađanja najviše približava Bogu.

Prema njegovim rečima, svaka majka je mali tvorac, a svako novo rađanje dokaz da Bog nije izgubio veru u čoveka.

24sedam/Goran Sivački
Episkop hvostanski Justin

Pitanje dece je važno za budućnost, kaže episkop Justin i primećuje da je vrlo važno da se o deci razgovara i u sadašnjosti jer uveren je da budućnost zavisi od sadašnjosti.

Petković je citirajući vladiku Nikolaja da je majka biće najsličnije Bogu, kazao da je to tako jer jedino majka u svom detetu uvek prepozna dobro u odnosu na zlo.

- Na majci počivaju i porodica, gradovi, domovina - kazao je Petković.

Kako je naveo, jedna takva majka je Sveta Anastasija koja je rodila Svetog Savu i zato nema veće časti od te da majke primaju orden koji nosi naziv Svete majke Anastasije.

24sedam/Goran Sivački
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

Posebno je pozdravio majku Anu iz Žitkovca, koja ima 11 dece, a najmlađem sinu je dala ime Sava.

Na KiM se rađa najviše srpske dece, primećuje Petković i dodaje da je paradoks da se tamo gde nam je najteže rađa najviše srpske dece.

- Borimo se za našu decu, za naš narod, jer dok god imamo naš narod na KiM imamo budućnost u južnoj pokrajini - naglasio je.

24sedam/Goran Sivački
Predsednica Fondacije Dajana Paunović

Predsednica Fondacije Dajana Paunović istakla je da je cilj njene Fondacije da osvetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer, kako ističe, one su heroine našeg društva.

- Imamo svesrdnu podršku naše svete crkve, Srpske pravoslavne crkve, imamo podršku države i predsednika Aleksandra Vučića, tako da uz nevladin sektor, vladine institucije i SPC, mislim da činimo jednu lepu sinergiju i radimo nešto dobro kako bismo osvetlili naše društvo, koje čini mi se, opet razmišlja negde površno. Sve se svelo na neko jednokratno i lično zadovoljstvo, moramo da pomirimo nekako taj savremeni i tradicionalan način života. Mislim da je ovo jedno lepo priznanje i da ćemo uspeti u našoj nameri da imamo isti cilj koji treba da kada je uopšte, generalno naša država u pitanju, nadilazi sve podele, bilo da su one političke i ekonomske ili bilo koje druge - istakla je Paunovićeva. 

Ko je Sveta majka Anastasija? 

24sedam/Goran Sivački
 

Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125. godine, a po rođenju dobila je ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, sa kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina rodila je Rastka Nemanjića - Svetog Savu.

Stefan Nemanja i Ana imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu čije ime istorija nije zabeležila. Kada je imala 71. godinu Ana se zamonašila, tada dobila ime Anastasija i povukla se u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Monahinja Anastasija preminula je 22. juna 1200, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike