Socijalni radnici "gluvi" na slučaj navodnog zlostavljanja devojčice (3): Pitanje o bezbednosti deteta za njih je senzacionalističko!

15.06.2022

19:00

1

Zatražili smo od Centra za socijalni rad pomenutog grada informacije koje bi mogle bliže da kažu šta se događalo mesecima

Socijalni radnici "gluvi" na slučaj navodnog zlostavljanja devojčice (3): Pitanje o bezbednosti deteta za njih je senzacionalističko!
296443_zlostavljanje-socijalni-radnik-copy_orig(1) - Copyright Profimedia/Pixabay

Slučaj zlostavljanja devojčice (3) iz Novog Sada, za koje su osumnjičeni njeni otac i deda, uznemirio je javnost, a zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

U razgovoru za 24sedam, advokatica majke koja mesecima tvrdi da njeni bivši muž i svekar zlostavljaju njihovu ćerku, Ivana Kropf, detaljno je ispričala sve o navodnim užasima koji traju u ovoj porodici, a njenu izjavu prenosimo vam u celosti:

- Otac kog je moja klijentkinja prijavila za seksualno zlostavljanje još tokom njihovog braka, prema njenim rečima, ispoljavao je seksualno devijantno ponašanje, te je ona dovodila sebe u situaciju preispitivanja i promišljanja. Često je u krevetu radio stvari na koje se ona zgražavala.

Godina 2019. Ključni trenutak za razvod usledio je kada je majka odbila da otac devojčicu, od tada nepune dve godine, vodi u bolnicu kod bolesnog dede, koji je, ispostaviće se na kraju, lažno bio na samrti. Tada ih je obe izbacio iz kuće, a posle nekoliko meseci otac pokreće brakorazvodnu parnicu. Dete je sudskom odlukom pripalo majci, ali je otac imao pravo da ga redovno viđa.

Novembar 2020. Kada je devojčica napunila tri godine, shodno presudi o razvodu braka, pojačao se intenzitet viđanja oca i deteta. 

Profimedia/Pixabay
 

 

 

Februar 2021. Svega tri meseca nakon toga dete počinje da potpuno menja ponašanje i da ispoljava prve znake traume. Ona opsesivno pere ruke, plače, ne dozvoljava da joj se iko približi, govori da su tata, deda i ona prljavi, srednji prst je stavljala u zatvorenu šaku uz reči da je "deda uči da se tako njih dvoje igraju". S vremenom, izjave i postupci deteta bivaju sve jeziviji. 

April 2021. Vrhunac i najglasniji alarm za majku usledio je onda kada je devojčica po povratku od oca plakala, vrištala, nije mogla od bolova da mokri. Mama je odvodi kod pedijatra, koji konstatuje mehaničke povrede genitalija troipogodišnje devojčice, ali najpre želi da isključi sumnju na eventualnu infekciju, bakterije, parazite i sl. Kada svi nalazi bivaju uredni, potvrđuje u medicinskom izveštaju da su povrede koje ima mehaničke prirode.

Maj 2021. Majka i baka sve prijavljuju PU Novi Sad, te se izriču dedi i ocu hitne mere zabrane prilaska na 48 sati, koje Osnovni sud u Novom Sadu produžava na 30 dana.

Jun 2021. Kada je ta mera istekla, otac u pratnji policije dolazi po dvojčicu, ali ona vrišti, plače i preklinje mamu da je ne da ocu. Sve ovo jasne su indicije, mogla bih reći i školski primer stečene traume. Ako ovome dodamo činjenicu i da je trogodišnjakinja sve vreme govorila da su tata i deda nevaljalci, šetala gola po kući radeći svašta sa svojim telom i dirajući se, govoreći da oponaša njih dvojicu, sve ukazuje na to je dete seksualno uznemiravano. 

Pixabay
 

Avgust 2021. Prvi put dolazi do fizičkog nasilja nad majkom, policija ponovo izriče ocu meru - zabranu prilaska na 48 sati, ali Osnovni sud u Novom Sadu ovu meru ne produžava na 30 dana, i pored medicinske dokumentacije za majku. Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, majka je, zbog pretnji i prisile od oca i dede da će majci oduzeti dete, odlučila da odustane od daljeg krivičnog gonjenja. 

Decembar 2021. Centar za socijalni rad vrši procenu i daje mišljenje da otac dete viđa u kontrolisanim uslovima jednom nedeljno u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, međutim, i to biva vrlo traumatično, počinje regresivno ponašanje kod deteta, ponovo opsesivno pere ruke, traži da joj se seče nokat srednjeg prsta, umokrava se stojeći kada joj se kaže da ide da vidi tatu, počinje da muca, što nije radila nikada ranije.

Vrši se sudskomedicinsko veštačenje duševnog i mentalnog stanja deteta i majke, sačinjen je video-snimak deteta koje verbalizuje i eksplicitno pokazuje svojom rukom šta su joj tata i deda radili. Prof. dr. specijalista dečje psihijatrije konstatuje da je dete seksualno psihotraumatizovano, da je eksplicitno navelo radnje koje odgovaraju polnom zlostavljanju, te da svi državni organi moraju prevenirati dalju psihotraumatizaciju ovog deteta.

Maj 2022. Centar za socijalni rad donosi nov nalaz i mišljenje kojim predlaže sudovima ukidanje viđanja u kontrolisanim uslovima.

Kontaktirali smo s Centrom za socijalni rad

Nakon što je ova priča odjeknula u javnosti, Centar za socijalni rad grada Novog Sada izdao je saopštenje koje je mahom bazirano na osudama medija. Kako se, između ostalog, navodi, način rada ove institucije je javnosti predstavljen kao "...maliciozan i senzacionalistički ... Posebno zabrinjava činjenica da je na temu seksualnog zlostavljanja i zaštite dece iznošeno neargumentovano donošenje zaključaka, bez uključivanja kompetentnih osoba", stoji u saopštenju.

Printksrin/Centar za socijalni rad grada Novog Sada
 

Kako bismo dobili informacije od Centra za socijalni rad grada Novog Sada, institucije koja se našla pod kontrolom zaštitnika građana, poslali smo mejl sa sledećim pitanjima: 

- Na koji način je Centar za socijalni rad vršio procenu bezbednosti viđanja oca i deteta?
- Da li je Centar za socijalni rad grada Novog Sada izvršio fizičke i psihološke preglede devojčice, kada je majka prvi put prijavila promene u njenom ponašanju i njenom izgledu?
- Kako objašnjavate navode majke, koji su materijalizovani, da je "dete imalo strašno ponašanje prilikom susreta sa ocem u prostorijama vašeg centra"?
- Da li Centar za socijalni rad uzima u obzir činjenicu da je u odnosu oca i majke bilo prijavljivanja za nasilje od strane majke?
- Po kom osnovu je doneta odluka 25. maja 2022. godine da se ocu ukine viđanje deteta u kontrolisanim uslovima?

Međutim, odgovore nismo dobili, uz obrazloženje da smo, iako smo ih pitali za stav i dokaze, "senzacionalistički pristupili temi i da se ove informacije ne mogu dobiti od nadležne službe, već putem zahteva za informacije od javnog značaja". Zakonski, ova institucija ima rok od pet radnih dana za dostavljanje traženih informacija i dokumentacije. 

Policija radila po odlukama Centra za socijalni rad

Kako nezvanično iz policijskih krugova saznajemo, cela agonija sa ovim slučajem traje više od godinu dana. 

Policija je više puta izricala mere po služebnoj dužnosti, ali je za druge postupke delovala po nahođenju i odlukama koje su stručni i kompetentni ljudi iz tima za socijalnu zaštitu donosili. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike