Ministarka Vujović poručila iz Čačka: Projekti za smanjenje aerozagađenja izuzetno značajni, trudićemo se da ih i dalje realizujemo

15.06.2022

07:42

0

Autor: R.M.

Ministarka Irena Vujović sa gradonačelnikom Čačka obišla rejonski park

Ministarka Vujović poručila iz Čačka: Projekti za smanjenje aerozagađenja izuzetno značajni, trudićemo se da ih i dalje realizujemo
IMG-20220614-WA0090 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je danas u Čačku da je pošumljavanje izuzetno važna mera za unapređenje kvaliteta vazduha, a ovom gradu su na javnim konkursima Ministarstva u prethodnoj i tekućoj godini dodeljena značajna sredstva za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja na više lokacija.

Vujovićeva je, zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, obišla rejonski park, gde je iz sredstava Ministarstva posađeno više od 200 desetogodišnjih sadnica.

- Hvala gradonačelniku što nas je doveo na fantastičnu lokaciju, gde je Ministarstvo, kroz podršku pošumljavanju i ozelenjavanju, doprinelo da park izgleda ovako lepo. Danas su nas u parku dočekali đaci Osnovne škole „Sveti Sava“ koji na ovom mestu imaju aktivnosti u okviru ekološke sekcije. Drago mi je što sam saznala da učenici cene sve što Grad Čačak i Ministarstvo rade za zaštitu životne sredine. Mi se trudimo da zajedničkim snagama podižemo svest o značaju zaštite životne sredine, a često kažemo da najmlađi najbolje znaju da prenesu i roditeljima i nama starijima koliko je ova oblast važna. Ministarstvo koje vodim je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, realizovalo pilot-projekat u osnovnim školama u 29 lokalnih samouprava. Trudićemo se da na osnovu tog iskustva napravimo krovni dokument, kako bi se o ovim važnim temama edukovali đaci u svim osnovnim školama u Srbiji – rekla je Vujovićeva.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je navela da su sredstva za ozelenjavanje ovog parka dodeljena na javnom konkursu Ministarstva sprovedenom u 2021. godini, dok su sredstva za istu namenu dodeljena i po konkursu iz 2022, a projekti će biti realizovani na jesen.

- Kada govorimo o smanjenju aerozagađenja, moram da napomenem da Ministarstvo sufinansira i proširenje kapaciteta kotlarnice u Čačku, koja je do sada grejala dva fakulteta. Kada se proširi kapacitet, kotlarnica će obuhvatiti i lamelu stambene zgrade, studentski dom i studensku menzu i druge objekte. Za nas su projekti koji doprinose smanjenju aerozagađenja od izuzetnog značaja i trudićemo se da ih realizujemo i u narednim godinama – rekla je Vujovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike