"Kad znam šta dajem i kome dajem, snage u meni uvek ima": Hrabra Čačanka nije štedela svoju krv (FOTO)

15.06.2022

05:07

0

Osim što je donirala litre i litre tečnosti koja nekome znači život, direktno iz vene u venu, ona se već prijavila i da bude donor organa

"Kad znam šta dajem i kome dajem, snage u meni uvek ima": Hrabra Čačanka nije štedela svoju krv (FOTO)
16552321071599289723cacak-zana-markovic-davalac-krvi-i-donator-organa-fotorina5 - Copyright RINA

Dobrovoljni davaoci krvi širom sveta obeležili su dan samo njima posvećen, a što su i te kako zaslužili svojom nesebičnom dobrotom i humanošću. 

Jer tečnsot koju oni daju za mnoge u datim momentima znači život. Ljudska solidarnost u svakom trenutku je više nego dragocena, a nesebični ljudi spremni da pomognu drugima prava su retkost. Žana Marković iz Čačka ipak prkosi svim statistikama, jer je ona jedina žena u gradu na Moravi koja se osmelila da krv da čak osamdeset puta.

- Kad znam šta dajem i kome dajem, snage u meni uvek ima. Do sada sam dala preko 30 litara ove dragocene tečnosti i doniraću je dokle god to budem u mogućnosti. Deca su uvek prioritet, a onda naravno i svako drugi ko ima zdravstvene probleme. Mi koji možemo da na ovaj način da pomognemo drugima, ne treba da tražimo izgovore već da delujemo, jer svima nam je poznato da neše malo nekom znači mnogo, rekla je Žana za RINU.

 

Ova humana Čačanka se međutim tu ne zaustavlja. Osim što je donirala litre i litre tečnosti koja nekome znači život, direktno iz vene u venu, ona se već prijavila i da bude donor organa.

- Već sam aplicirala za donorsku karticu, kako bih nekome i na taj način spasila život. Ako bi se meni bilo šta desilo, a moji organi koji bi ostali zdravi, nekome bi mnogo značili. Motivaciju za to sam pronašla kad sam videla da su roditelji mladića koji je poginuo na motoru, donirali pet organa i na taj način spasili su čak pet života, rekla je Žana.

Ponosni na svoju sugrađanku su u Crvenom krstu u Čačku, gde kažu da bi njeno dobročinstvo trebalo da posluži kao primer mnogima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike