Marko je više od 40 puta spasio ljudski život, a danas ima važnu poruku (FOTO)

14.06.2022

10:00

0

Od svoje 18. godine do danas shvatio je da njegovih pola sata zaista vredi nečiji život

Marko je više od 40 puta spasio ljudski život, a danas ima važnu poruku (FOTO)
286366581_735279464383287_5834729640784417739_n - Copyright Privatna arhiva/Marko Mladenović

Marko Mladenović (37) iz Beograda dao je krv više od 40 puta u životu, a krvnu plazmu barem isto toliko. Svest o važnosti ovog postupka, koji ponavlja na svaka tri meseca, nasledio je od svog oca, koji je to učinio 100 puta. 

- Počeo sam prvi put sa 18 godina, to je bilo više da bih dobio opravdane izostanke u školi, međutim, godinama sam počeo da shvatam da je mojih pola sata mnogo puta spasilo nečiji život

Često sam se odazivao i na molbe mojih prijatelja i poznanika, čiji su bližnji u tom trenutku zavisili od dobrovoljnih davalaca krvi.

Pixabay
 

 

Prema podacima iz 2018., u toj godini prikupljeno je 222.284 jedinice krvi - što je malo ispod godišnjeg proseka, kažu u Crvenom krstu Srbije.

- Zaista mislim da je razlog zabrinjavajućih podataka o rezervama krvi neznanje. Smatram da bi informacije o značaju davanja krvi trebalo da se predočavaju od samog početka obrazovanja deteta. Ako se usade zdravi sistemi vrednosti, imamo mogućnost da kroz vreme dobijamo humane, humanitarne i ljude koji imaju empatiju. 

Privatna arhiva/Marko Mladenović
 

Marko nam je objasnio i da oni koju dobrovoljno daju krv, ne samo da čine velike gestove, već čine dobru stvar svome telu, jer time poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju rizik od infarkta miokarda i viskoznosti krvi, koja utiče na dobijanje kardiovaskularnih bolesti.

Davaoci krvi dobijaju i različite beneficije, poput prioriteta na listi transfuzije krvi, ukoliko se ikada nađu na njoj.

Takođe, naš sagovornik kaže da ovaj proces traje svega 30 minuta, od čega je samo vađenje krvi desetak. Ostalih 20 minuta potrebno je za popunjavanje dokumentacije, kao i lekarskih pregleda. 

RINA
 

 

Ko sme da da krv

Krv u Srbiji mogu da daju zdrave osobe stare između 18 i 65 godina, a u specifičnim slučajevima i mlađi i stariji. Žene mogu da daju krv na četiri, a muškarci na tri meseca.

Da bi neko mogao da da krv mora, pre svega da bude zdrav, a davanje krvi ima brojna pravila, ali i mnogo mitova i poluistina u koje ljudi veruju.

Često se među potencijalnim davaocima čuje pitanje da li neko ko ima tetovažu ili pirsing može da daje krv. Odgovor je - može, stoga ako ste se tetovirali ili nedavno uradili pirsing - privremeno nećete moći da date krv.

Dakle, pravilo je jasno: od tetoviranja ili bušenja pirsinga do davanja krvi mora da prođe 180 dana.

 

Pixabay
 

 

 

Gde možete dati krv

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da daju krv i na taj način se pridruže u spasavanju života.

U saopštenju se navodi da Institut za transfuziju krvi Srbije sutra radi od 7 do 19 sati i da se, osim u toj ustanovi, krv može dati i u Valjevu, Koceljevi i Novom Pazaru.

Dodaje se da će se akcija tradicionalno održati i u studentskom domu "Studentski grad" od 11 do 16 sati, gde će studenti sa svih fakulteta i visokih strukovnih škola Beogradskog univerziteta donirati krv i pokazati koliko su mladi važni za naše društvo.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv može se pogledati na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao i na fejsbuk i instagram profilu te ustanove.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike