Hotelijeri će biti novi diskretni heroji! Postaju prva linija odbrane u borbi protiv trgovine ljudima

03.05.2022

06:00

0

"Ova kriminalna industrija dešava se uvek i svuda, ali posebno u vreme velikih sportskih događaja ili muzičkih festivala i naročito u hotelima"

Hotelijeri će biti novi diskretni heroji! Postaju prva linija odbrane u borbi protiv trgovine ljudima
Ilustracija - Copyright Pixabay

Fondacija UNITAS, zajedno sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije, pokreće projekat "Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima". Što znači da će zaposleni u hotelima moći da prepoznaju indikatore situacija koji mogu ukazivati na potencijalno odvijanje trgovine ljudima u hotelu. 

Uz trgovinu drogom i oružjem, trafiking spada u tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti. U ovoj kriminalnoj industriji godišnji profit iznosi više od 152 milijarde dolara na globalnom nivou

 Obuke zaposlenih u hotelima u Srbiji su jedan od instrumenata za sprovođenje ciljeva Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koje je potpisalo to Ministarstvo. 

Aleksandra Urošević, iz pomenute fontacije, za 24sedam je objasnila kako će ta obuka zaposlenih izgledati i šta je to što bi oni trebalčo da prepoznaju da bi sprečili trgovinu ljudima.

- Obuka zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima u samom nazivu nosi opis svoje osnovne svrhe - edukacija zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima. Ova kriminalna industrija dešava se uvek i svuda, ali posebno u vreme velikih sportskih događaja ili muzičkih festivala i naročito u hotelima. Posebno nam je značajna saradnja na ovom projektu sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije jer, na ovaj način, preveniramo trgovinu ljudima, investiramo u zaštitu dece od svih vidova nasilja i eksploatacije, u bezbednost turista, a time se dešava i senzitivizacija šire javnosti o ovom značajnom društvenom problemu - kaže ona.

Obuka će obuhvatati zaposlene na svim nivoima, od recepcionara, sobara, konobara, itd. do menadžmenta koji će dobiti proceduru za upravljanje kriticnom informacijom (ko i na koji način diskretno prosleđuje nadležnima sumnjivu situaciju u vezi sa mogućom trgovinom ljudima).

- Posredstvom edukacije zaposleni ce se upoznati sa opisom situacija koje zahtevaju poseban oprez, dodatnu pažnju prema ponašanju određenih klijenata i biće obučeni da prepoznaju indikatore da se u datom hotelu, eventualno, dešava situacija koja bi mogla da znači da je reč o trgovini ljudima. Naravno, svi zaposleni ce biti obučeni da diskretno upravljaju takvom informacijom kako bi za ostale goste ona bila neuznemirujuća i nevidljiva - rekla je Urošević za naš portal i dodala:

- Zaposlene ce obučavati edukatori Ministarstva za TTT i trening menadžer Unitas fonda. Ova obuka je zapravo i benefit za zaposlene u hotelima jer će, na ovaj način, steći znanja o rizicima u onlajn svetu i trgovini ljudima čime i  deca zaposlenih dobijaju neophodna znanja o bezbednom ponašanju na Internetu i time postaju krajnji korisnici svrhe ove obuke.

Foto: Pixabay
 

Aleksandra Urošević istče da je cilj ove obuke prevencija dece i mladih od trgovine ljudima.

-  To je najopštiji cilj. Posebni ciljevi odnose se na povećanje sigurnosti i bezbednosti turista i građanstva, smanjenje broja eventualnih žrtava trgovine ljudima kao i na senzitivizaciju šire javnosti u vezi sa ovom kriminalnom aktivnošću i načinima zaštite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike