Kako su crnogorski skojevci postali "skajevci": Decu komunizma pojela mafija, umesto partije i države nešto drugo im postalo važnije

01.05.2022

06:45

0

"Čitava jedna generacija pripadnika Saveza komunista Jugoslavije prešla je na drugu stranu"

Kako su crnogorski skojevci postali "skajevci": Decu komunizma pojela mafija, umesto partije i države nešto drugo im postalo važnije
komunisti mafija profimedia1 - Copyright Profimedia/Pixabay

Veze mafije i političkih struktura na Balkanu više nikoga ne šokiraju. Međutim, mnogi sa nostalgijom pominju vreme Jugoslavije, kada kriminal nije bio izražen kao danas. Ono što je najčudnije u svemu jeste da je većina aktuelnih političara potekla upravo iz te države, pa čak i bila član Komunističke partije Jugoslavije, kao i njenih organizacija, poput SKOJ-a.

Dva trenutno najjača kriminalna klana na Balkanu su kavački i škaljarski, a oba potiču iz Crne Gore. To možda i ne čudi, budući da se njen predsednik Milo Đukanović u javnosti često dovodi u vezu sa kriminalom. 

Međutim, on nije jedini, pa je tako veliki broj crnogorskih političara i pre njega bio dovođen u vezu s mafijom. 

Ono što je zajedničko za većinu njih jeste to da su bili komunisti. Ali tu dolazimo do apsurda, jer ustrojstvo KPJ i njena ideologija bili su takvi da su propagirali borbu protiv "antidržavnog delovanja". Samim tim i kriminala. 

A onda su, nakon nestanka SFR Jugoslavije, oni koji su bili članovi partije postali saradnici kriminalaca. Očigledno je koliko je kriminal u Crnoj Gori jak, a čini se da je njegova snaga najviše u tome što ima duboke veze sa vlašću. Toliko jake da je čak i priča o tome ponekad tabu.

Iako bi se očekivalo da će protivnici režima Mila Đukanovića pričati na ovu temu, neki od njegovih najvećih kritičara nisu bili voljni da za naš portal daju komentar. 

S druge strane, i mnogi poznati politički analitičari iz Srbije rekli su nam da se oni ne bave "ovakvom vrstom analiza" i nisu želeli da pričaju.

Profimedia
Milo Đukanović

 

Da li se radi o strahu zbog mafije koja sarađuje sa političarima u Crnoj Gori, ili nezainteresovanosti, tek jedan od retkih koji je smeo da priča jeste Božidar Spasić, poznati detektiv i bivši pripadnik Državne bezbednosti.

- Čitava jedna generacija pripadnika Saveza komunista Jugoslavije je prešla na "drugu stranu". Ili nisu imali gde da odu, ili nisu bili verni partiji i principima. Na taj način se razblažila ta njihova oštrina u društvenim odnosima. Polako su postajali robovi toga da treba imati samo novac i ništa više - objasnjava Spasić.

Crna Gora i zemlje regiona su nakon ratova, dodaje on, morale da uđu u "sivu zonu".

- "Sivoj zoni" je svejedno da li si bio član SKJ, mladi komunista, levičar ili desničar. Važno im je da li imaš robu i da li možeš da im zaradiš novac. Tako da su oni polako na taj način ulazili u te sive tokove. A njih nema bez kriminalnih radnji - kaže on.

Spasić objašnjava da su se članovi partije prvo povezali sa "pratećim" kriminalcima, koji su bili deo crnogorskog društva. 

- Kada se radi o Crnoj Gori, Milo Đukanović, Bulatović, pa čak i Vesna Medenica bili su članovi Saveza komunista Crne Gore. Nisu oni ušli u ralje mafije jer ih je vrbovala da rade za nju, nego su paralelno sa mafijom počeli da rade poslove. Iz toga je proizašlo da njihova deca uđu u zonu kriminala. Tako da su mnoga deca bili pripadnici određenih klanova. Sve su to deca komunizma! - kaže Spasić.

Profimedia/Pixabay
Ilustracija

Dodaje da je Milo Đukanović bio izvršni sekretar Centralnog komiteta Crne Gore i član Predsedništva CK Jugoslavije.

- Ali promene u društvu su uticale tako da se to vrlo brzo razblažilo i da su oni, naprosto, postali zavisnici od određenih radnji i stvorili vezu između mafije i države. Članovi tih raznih komiteta su bili na vlasti, a mafija je imala cilj da se njima približi i počne da koristi određene državne resurse, poput policije, carinskih i poreskih službi, katastara i tako dalje. Čim se mafija tu približila, moralo je da dođe do simbioze - kaže Spasić.

On smatra da na ovim prostorima nismo imali "ni k od komunizma", a da je on nestao kada je Tito umro. 

- Tada je već počeo raspad i počele su da se dešavaju afere sa kriminalnim podzemljem. Interesantno je da su i u nekim drugim zemljama, gde su bili komunisti na vlasti, i oni sami potpadali pod uticaj mafijaških poslova. Što govori da je priča o komunizmu daleko od prave istine o kojoj se pisalo i pričalo u školama - dodaje Spasić.

- U vreme socijalizma u Jugoslaviji nije bilo takvih kriminalnih grupa, niti kriminala o kom danas govorimo. Ako je nečeg bilo, to su bile velike afere sa kojima je partija umela sama da se obračuna u svojim redovima. Bilo je hapšenja direktora velikih kombinata, čak i članova CK. Bilo je mnogo strože, a socijalizam u to vreme stvarao je društvo u kome je postojala neka ravnopravnost. Kada je došlo do raspada sistema, "raspali" su se i ljudi - kaže on.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Božidar Spasić

 

Spasić objašnjava da su u vreme socijalizma u DB-u imali upravu koja se bavila poslovima "neprijateljskog delovanja i podrivanja društvenog socijalističkog udruženja".

- Pod tim se podrazumevalo da direktori kradu i zidaju sebi kuće mimo pravila, a u to vreme mafija nije bila toliko izražena. Ona je devedesetih godina ušla na velika vrata na Balkan i bukvalno preokrenula deo članova partije da budu sa njima na vezi. Mafija se trudila da te starije kadrove, koji su propali, vrati na pozicije vlasti, jer su bili mnogo sigurniji kada oni mogu da ih štite i sprečavaju neke mere države. Bilo je u vreme socijalizma i tog podrivanja sistema, ali su mere države bile mnogo rigoroznije i opasnije po onoga koji čini mafijaške poslove a nalazi se u vlasti. Tada se podrazumevalo da onaj ko krši pravila društva nastrada, a zatvori su bili puni direktora koji su krali - objašnjava Spasić.

On dodaje da hapšenje tužiteljke Vesne Medenice u Crnoj Gori pokazuje do kojih granica i ivica društva može da dođe mafija.

- Ako može da dođe do državnog tužioca koji 15 godina obavlja tu funkciju, onda možemo da zamislimo kako je lako bilo doći do nekoga na nižem nivou. A sve su to bili članovi partije ili levičari. Ali decu komunizma je pojeo kapitalizam! Kapitalizam je stvorio mafiju, nije socijalizam. A socijalističko društvo se vrlo lako pretvorilo u kapitalističko-mafijaško društvo - zaključio je Spasić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike