Dan kada je NATO rušio centar Beograda: Agresor čekao da spasioci izađu na teren, pa ponovo gađao Generalštab (VIDEO)

30.04.2022

11:24

0

Autor: 24sedam

U najužem centru grada te noći poginulo je najmanje troje ljudi

Dan kada je NATO rušio centar Beograda: Agresor čekao da spasioci izađu na teren, pa ponovo gađao Generalštab (VIDEO)
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Na današnji dan pre 23 godine NATO agresori gađali su zgradu Generalštaba u centru Beograda.

Generalštab je bombardovan čak tri puta: u dva navrata u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, u razmaku od samo 15 minuta, a treći put između 7. i 8. maja. Zgrada A pogođena je sa čak tri projektila.

Noć ozmeđu 29. i 30. aprila smatra se do tada najžešćim napadom na užem području grada. Te večeri, prvo je u 22.35 srušen Avalski toranj. Zatim je uništen predajnik Studija B u Borči. Onda su raketirane zgrade republičkog i saveznog MUP-a, smeštene tik uz krug Kliničkog centra Srbije. U 2.40 pogođena je zgrada Generalštaba. Gađano je i stambeno naselje Čubura na Vračaru, između Južnog Bulevara i Ulice Maksima Gorkog.

U najužem centru grada te noći poginulo je najmanje troje ljudi, uključujući dvojicu mladića koji su zastali automobilom ispred semafora. Ranjeno je oko 40 civila, a jedan od njih bio je i gradski sekretar Ratko Božović, kao i njegov kolega Nebojša Starčević.

Sofija Jovanović (23) teško je ranjena te noći, a umrla je šest dana kasnije.

- U bombardovanju Vračara, teško su povređeni Sofija Jovanović (23) i njena majka Živka Jovanović (49), koje su se u trenutku napada nalazile u porodičnoj kući u Vardarskoj 7. Zoranu Kuzmanoviću (26) pružena je prva pomoć u ortopedskoj ambulanti - izveštaj je "Glasa javnosti", objavljenog 1. maja 1999.

Profimedia
 

U istom izveštaju piše i da je bilans sledeći: od 11 teško povređenih, šestoro se nalazi na intenzivnoj nezi. Četvoro je operisano i njihov oporavak zasad dobro teče.

Takođe, geler u Žarkovu lakše je povredio dva muškarca.

Desetak minuta posle prvog napada na Generalštab, usledio je još jedan, kada su na terenu već bili spasioci, policajci, vatrogasci, reporteri, novinari.

Generalštab je treći put raketiran nekoliko dana kasnije, u noći između 7. u 8. maja. Srednji deo objekta koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije, zgrada A, pogođena je sa čak tri projektila.

Profimedia
 

Prema odluci Vlade Republike Srbije iz 2005. godine, objekti Generalštaba koji je građen po ideji arhitekte Nikole Dobrovića od 1954. do 1963. proglašeni su za spomenike kulture.

Dvoje mrtvih u Trsteniku

Tokom popodneva 30. aprila, oko 14.15 časova, bombardovan je most u Trsteniku. Jedna žena je odmah umrla, a 17 osoba je povređeno kada je pet nato projektila srušilo most na Zapadnoj Moravi. Povredama je kasnije podlegla još jedna osoba.

Stari gvozdeni most na tom mestu stajao je tačno sto godina i bio je simbol Trstenika. Zamenjen je novim gvozdenim mostom 1. maja 2000. godine.

Šestoro mrtvih u Crnoj Gori

Gađana je tada i varoš Murino u opštini Plav u Crnoj Gori. Poginule su dve devojčice, jedan dečak i troje odraslih, a četiri osobe su teško povređeno. U ovom napadu je bilo najviše stradalih civila od bombardovanja na teritoriji Crne Gore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike