Koka-kola i voda 4,5 evra, espreso 2,5 evra: Paprene cene na hrvatskom primorju

13.04.2022

19:49

0

Vlasnik jednog restorana na šetalištu u Splitu kaže da imaju veliki problem sa manjkom radne snage, za koju kaže da je "slaba i nepostojeća"

Koka-kola i voda 4,5 evra, espreso 2,5 evra: Paprene cene na hrvatskom primorju
Dubrovnik - Copyright Pixabay

Rast cena nije zaobišao ni Hrvatsku u kojoj rado letuju i srpski turisti! Mnoge Splićanine ovih dana iznenađuju cene u kafićima u kojima voda u proseku košta 24 kune (3 evra), sok 29 (skoro 4 evra), a toiliko košta i malo hrvatsko pivo.

Vlasnik jednog restorana na šetalištu u Splitu, kaže da imaju veliki problem sa manjkom radne snage, za koju kaže da je "slaba i nepostojeća". On se žali da ljudi više ne žele da rade kao sluge i da je većina onih koji se za to odluče veoma neprofesionalni.

- Ako želite da zadržite vrhunske radnike, morate ih dobro platiti, što se, naravno, odražava i na cifre na meniju. Što se nas tiče, zaposlene šaljemo na razne gastro kurseve, kako bi unapredili svoju profesiju, a samim tim i kvalitet naših usluga - ponosno ističe.

Šef restorana brze hrane, kod ulaza u Dioklecijanove podrume, kaže da, iako su im cene slične gore navedenim, planiraju da ih podignu ovih dana.

- To je zato što imamo zimski i letnji cenovnik, Već ima dosta turista, dakle, vreme je za sezonske cene - kaže on i objašnjava da poskupljenje nabavke mora da se odrazi na cenu hrane, kafe i alkoholnih pića u ugostiteljstvu.

Profimedia
 

Vlasnici restorana i kafića, kažu da ne samo što su porasle cene nabavke, takođe se udvostručila i cena zakupa prostora, cena kafe je skočila za 15 posto, a najavljuje se i poskupljenje struje.

U jednom od najskupljih kafića u Splitu za espreso je potrebno izdvojiti 18 kuna (oko 2,5 evra), za koka-kolu i vodu 35 kuna (oko 4,5 evra), a za malo domaće pivo 45 kuna (6 evra). Cene u kafićima u Splitu drastično su skočile, a vlasnici restorana poručuju: "Ugostiteljstvo je luksuz, mi živimo od turista, a kafu kuvajte kod kuće."

Rast cena preliva se iz države u državu, a najveći teret pada na radnike i potrošače, zaključuju Splićanini.

Da podsetimo prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Hrvatsku je prošle godine posetilo oko 20.000 srpskih turista preko turističkih agencija, a procenjuje se da je oko 120.000 Srba letovala u sopstvenom aranžmanu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike