Broj zaraženih u Srbiji sve veći; Šta nas to spasava od smrtonosnog kovida, a u martu nije moglo?

05.11.2020

06:22 >> 13:20

0

Autor: Jovana Vrećo

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa kažu da nema razloga za uvođenje restriktivnijih mera, dok smo na proleće, kada je bilo 50 puta manje no

Broj zaraženih u Srbiji sve veći; Šta nas to spasava od smrtonosnog kovida, a u martu nije moglo?
Copyright Profimedia

Ukupna brojka od 48 inficiranih koronavirusom, od 6. do 15. marta, „zaključala“ je našu zemlju, proglašeno je vanredno stanje i uveden policijski čas, a danas, sedam i po meseci kasnije, 50 puta više, ili 2.412 pozitivnih slučajeva u jednom danu, izgleda, nije dovoljan razlog za uvođenje restriktivnih mera ili lokdauna.

Naime, poslednjih dana u Srbiji broj novih slučajeva zaraženih virusom kovid19 polako se približavao brojci od 2.000 zaraženih dnevno, pa je ona danas i premašena, ipak, članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa kažu da nema razloga za pooštravanje mera, kao što je, na primer, policijski čas.

Kako to stručnjaci i nadležni iz Kriznog štaba objašnjavaju

Premijerka Ana Brnabić juče je, gostujući na TV Prva, na pitanje kako je moguće da je proglašen policijski čas u trenutku kada je bilo 300 zaraženih, a sada, kada ih je preko 2.000, nema policijskog časa, podsetila da je tada bio prvi udar, kada niko nije znao mnogo o virusu, i dodala da konstantan karantin nije održiv.

– Nikom nije u interesu da imamo drastičnije mere – rekla je Brnabićeva, i dodala da više puta dnevno razgovara sa predsednikom o tome kako da se situacija balansira, da li treba uvoditi nove mere.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Bolnice se vraćaju u kovid sistem

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče na konferenciji za novinare, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, da će od petka morati da se KBC “Dr Dragiša Mišović” opet vrati u kovid sistem, a posle toga, u roku od dva dana, i KBC Zemun.

– U Beogradu ima još oko 300 mesta u bolnicama, a alarmantno je u Kraljevu, gde je bolnica na granici da cela pređe u kovid sistem – istakao je ministar.

Pročitajte još:

Dr Kon: Ponašajte se kao da je na snazi policijski čas, na ulicama Beograda 10.000 zaraznih

Direktorka „Batuta“: Maske su jedino rešenje da se porast broja inficiranih zaustavi

Srpski doktor upozorava: Uvešće se policijski čas i drakonske mere zbog onih koji uvek idu “uz vetar”

Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da je na nedavnoj sednici u Kriznom štabu Vlade Srbije rečeno da niko ne podržava da se ponovo uvede policijski čas.

– Brojke sada jesu veće od onih u martu i aprilu kada smo uveli policijski čas, ali sve dok možemo da kontrolišemo situaciju, nećemo uvoditi policijski čas – izjavio je, pre nekoliko dana, Tiodorović, u Hali „Čair“ u Nišu, koja se priprema za novu privremenu kovid bolnicu.

Epidemilog Predrag Kon objavio je, pre tri dana, na svom profilu na Fejsbuku apel:

– U toku ove i sledeće nedelje nalazićemo se u maksimumu (piku) trećeg talasa. U ovom periodu izbegavajte sve gužve i skupove. Ponašajte se kao da je uvedena mera zabrane kretanja od 19 do pet časova. Ako ipak morate da izlazite iz kuće, nosite zaštitnu masku uvek, posebno u zatvorenom prostoru – poručio je doktor Kon.

Ni u martu nije trebalo da bude uveden policijski čas

Prim. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, vakcinolog i virusolog navodi, za 24sedam, da policijskog časa u martu uopšte nije trebalo ni da bude.

– Evo, sada ga nema i to je uredu. Šta policijski čas rešava? „Zaključavanje“ nema nikakvog značaja, to je bio pogrešan potez u martu. Ko se šeta noću, šetaće se i danju. To nije rešenje – zaključuje dr Petrović, ali i naglašava da je zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, zdravstveni sistem – prenapregnut.

– Ne znam koliko će da izdrži. Zdravstveni radnici superherojski izdržavaju ovo, a teško je – objašnjava Petrović, i navodi da je i on u doba variole vere radio pod maskom, ali tada je to trajalo samo dva meseca, a ovo traje već osam meseci.

Printscreen/Youtube, RTS

Takođe, kako on objašnjava, smatra da će kažnjavanje teško dati neke rezultate, jer je potrebno da budemo disciplinovani, a nažalost, naši ne veruju u to.

Mart – katanac, danas maske

Sa druge strane, podsetimo, odluka o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa na teritoriji Republike Srbije donesena je 15. marta. Škole i vrtići su zatvoreni, a starijima od 65 godina nije bilo preporučeno da napuštaju svoje domove. Granice su zatvorene za sve osim za državljane Srbije, diplomate, kao i strance koji imaju boravišnu dozvolu.

Bilo je preporučeno i da se organizuje rad od kuće, u slučajevima gde je to moguće. Svi sportski objekti su zatvoreni, a ugostiteljski su radili skraćeno od osam do 20 časova.

Danas, u novembru, imamo ukupno 53,495 osoba zaraženih koronavirusom u Srbiji. Ugostiteljski objekti i radnje od 8. oktobra smeju da rade do 23 sata, a duže jedino mogu raditi apoteke i pojedine pumpe. Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, na otvorenom je preporučeno, a zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba.

U Evropi malo drugačije

Prema situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa, zemlje sveta u odnosu na zemlje regiona imaju drugačiji pristup. S jedne strane, evropske zemlje uvode ograničavanje kretanja, a s druge, zemlje regiona zasada ne prave taj potez, pa je možda pomalo paradoksalna činjenica da su sa mnogo manje zaraženih u martu i aprilu sve zemlje regiona ograničavale kretanje i uvodile policijski čas.

Češka Privatna arhiva/Branka C.

Karantin u Nemačkoj počeo je u ponedeljak i trajaće mesec dana, a ista situacija je i u Austriji. Francuska  i Belgija su u petak ušle u karantin na nacionalnom nivou, koji će trajati do 1. decembra. Španski parlament izglasao je u četvrtak da se vanredno stanje u zemlji produži za još šest meseci, do 9. maja. Karantin u Velikoj Britaniji počeće sutra, 5. novembra, i trajaće do 2. decembra.

Pročitajte još:

Ekskluzivno: Ispovest Branke iz Češke, u kojoj je od danas uveden karantin zbog eksplozije koronavirusa

Italija uvodi policijski čas na celoj teritoriji

Mere i preporuke koje su i dalje na snazi:

 

– smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima;

– često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju od najmanje 20 sekundi), ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola;

– izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;

– izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije organa za disanje, uključujući i članove vašeg domaćinstva;

– izbegavajte pozdravljanje rukovanjem ili ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra;

– koristite maske koje prekrivaju nos i usta kada boravite u zatvorenim prostorijama;

– često provetravajte prostorije u kojima boravite;

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje odmah stavite masku preko usta i nosa, koristite maramicu kad kijate ili kašljete;

– obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, na otvorenom preporučeno;

– tamo gde, na otvorenom, nije moguće održati fizičku distancu, na primer u redovima, nošenje maske je obavezno;

– u zatvorenom i na otvorenom treba držati fizičku distancu od najmanje 1,5-2 metra;

– zabranjeno okupljanje više od 30 osoba

– ograničeno radno vreme

– nadzor za putnike povratnike

– obavezan negativan test za građane koji dolaze iz regiona ( stranci koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije moraju imati obavezan pi-si-ar test prilikom ulaska u Srbiju, i to ne stariji od 48 sati)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike