Roditelje već boli glava! Nikada nisu bili lakši testovi na maloj maturi, a za đačke pripreme iz džepa ode i do 1.200 evra!

02.03.2022

18:45

0

Cena dvočasa i do 1.800 dinara

Roditelje već boli glava! Nikada nisu bili lakši testovi na maloj maturi, a za đačke pripreme iz džepa ode i do 1.200 evra!
prijemni2 - Copyright Profimedia/Ata Images/Antonio Ahel/Pixabay

Pripreme za malu maturu uveliko su u jeku i već se odbrojava preostalo vreme do ključna tri dana ispita. Isto tako, roditelji se preispituju da li će imati dovoljno novca da za njih i iskeširaju.

I dok se neki odlučuju za pripremnu nastavu u školi, koja je besplatna i počinje početkom drugog polugodišta, drugi se opredeljuju za individualne, privatne časove.

Kako pandemija koronavirusa i dalje diktira tempo nastave, to dodatno narušava ionako labavu koncentraciju na času kod većine đaka.

Upravo zato, većina roditelja se odlučuje da svojoj deci plati individualnu pripremnu nastavu, ali pitanje je koliki procenat njih će još uvek moći i da je prati.

 Za upis u srednju 1.200 evra

Prijemni ispit, ilustracija, Profimedia
 

 

Kao što već znamo, pandemija je uticala i na skokovit rast cena, a ovaj trend nije izostao ni kod nastavnika.

- Prošle godine za dvočas je bilo dovoljno izdvojiti 1.500 dinara, a sada je ta cena oko 1.800 dinara - ističe, za 24sedamMilorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

- Sada svi drže časove, a moja preporuka je da roditelji biraju samo one profesore koji podučavaju osnovce i srednjoškolce, jer oni mogu najbolje da ih pripreme. Cena dvočasa je skočila sa 1.400-1.500 dinara na 1.700-1.800 dinara. Koronavirus je uništio radne navike i koncentraciju đacima, izgubili su osećaj prema knjizi. Jedan dan idu u školu, drugi  ne, a sa druge strane, pripremna nastava je u školama samo u jednom tretmanu, a smatram da bi trebalo da bude i prepodne i popodne, kako bi više đaka došlo - priča za 24sedam Antić.

Kako dalje objašnjava, da bi đaci savladali gradivo neophodno za prijemni ispit potrebno im je 40 časova.

- Deca uzimaju časove iz srpskog, matematike, fizike i hemije - dodaje Antić.

Prostom računicom, roditelji za četiri predmeta treba da izdvoje čak 1.200 evra. Odnosno, 36.000 dinara po predmetu. Složićemo se, to baš nije suma koju bilo ko može da iskešira tek tako.

Pixabay
 

Andrić pojašnjava da se, kada je reč o Beogradu, najviše časova uzima u centralnim gradskim opštinama. 

Ipak, rešenje može biti u grupnim časovima, međutim, oni idu nauštrb kvaliteta nastave.

- Ima roditelja koji se dogovore da angažuju nastavnika za više dece, jer tako je jeftinije. Na primer, nastavu za petoro naplate oko 3.000 dinara. Ali, s druge strane, ovakva nastava je manje kvailtetna i, samim tim, nije isplativa. Individualni rad je mnogo bolji - objašnjava Antić.

Dižu kredite da otplate pripremu

Pixabay
 

 

 

Kao da roditeljima nije dovoljno to što su deca u strahu od prijemnog ispita, već sada treba da razmišljaju i o tome da li će imati novca za malu maturu.

- Još nismo počeli da se spremamo za maturu, ali o tome se uveliko priča, kako u našoj porodici, tako i u školi među decom. Moj sin planira da upiše gimnaziju. Cilja na Petu, ali videćemo. Srpski mu nije problem, to će sam da spremi, možda će ponešto i u okviru škole. Ali zato matematika... Moraćemo da platimo časove. Videh da su od 1.500 pa naviše, a njemu sigurno treba, po nekoj mojoj proceni, tridesetak časova, što je 30.000-40.000 dinara. To je cela suprugova plata, i verujte mi, nije mi nimalo lako da to izdvojim. Pominje mi da bi možda privatno spremao i kombinovani ispit. Već me glava boli... - priča za 24sedam Z. K., majka osmaka.

Ona nije usamljen slučaj među roditeljima, od kojih se neki odlučuju i na drugačiji korak.

- U poslednje dve godine roditelji smatraju da su deca mnogo izgubila na znanju i da su im potrebni dodatni časovi. Često od njih čujemo da moraju da podignu kredit kako bi otplatili pripreme - priča za 24sedam Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Ipak, rešenje je negde na sredini. I Plemićeva i Antić se slažu u tome da je prijemni ispit, u odnosu na onaj pre korone, ipak lakši.

- Prethodni prijemni ispit je bio na zaokruživanje, a pitanja su signalazirala odgovore. Trebalo je da bude teži. Takođe, 30 odsto je nepoznato, dok se ostali deo gradiva priprema iz zbirke - objašnjava Antić.

S druge strane, Plemićeva naglašava da hrabre roditelje da traže pripremnu nastavu u školama.

- Mi roditelje uvek ohrabrujemo govoreći im da škole po zakonu imaju dodatne časove i da treba da ih iskoriste. I roditelji i škole treba da komuniciraju - dodaje Plemićeva.

Pomeren prijemni za tri dana

Prijemni ispit pomeren je za tri dana, zbog produžetka raspusta, pa su tako termini za malu maturu 27, 28. i 29. jun. 

Podsećamo, osnovci polažu srpski, matematiku i kombinovani ispit (istorija, fizika, hemija, geografija i biologija).

Datumi probne male mature se neće menjati, pa će je osmaci polagati 25. i 26. marta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike