Dragiša već 25 godina vodi životnu bitku sa bolešću: Taman kada se stanje stabilizovalo, desila se nova nevolja! Ali nada i dalje postoji!

13.03.2022

19:00

0

Dragiša se oporavio od upale pluća, ali je bolest otišlo na bubrege kao najslabiju kariku u organizmu

Dragiša već 25 godina vodi životnu bitku sa bolešću: Taman kada se stanje stabilizovalo, desila se nova nevolja! Ali nada i dalje postoji!
viber_image_2022-03-11_17-00-02-141 - Copyright Privatna arhiva/Biljana Petković

Dragiša Petković završio je Visoku školu strukovnih studija za ekonomiju, proputovao svetom igrajući folklor, položio vožnju i reklo bi se da živi jedan ispunjen život. Ali Dragiša se od svoje treće godine bori sa opakom bolešću.

- Bolest je praćena na Institutu za majku i dete do 18. godine. Ona se pokazivala kroz krv u mokraći, slabost bubrega, fizičku nemoć. Često je bio bolestan i odsustvovao iz škole. Sumnjalo se da je genetika jer ima osnove za to, zbog tate. Pre Dragiše, njegov tata je nekoliko godina imao problema sa bubrezima. On je imao tešku operaciju srca nakon čega je bio dve i po godine na dijalizi. Sve to vreme mi smo znali da Dragiša ima problema sa bubrezima. Tati se sve to dešavalo posle četrdesete godine, pa smo se mi nadali da će tako biti i Dragiši. Moj pokojni muž, Dragišin otac se takođe spremao za transplataciju, međutim, on je rekao da sačuvam bubreg za Dragišu jer će jednog dana njemu biti potreban - izjavila je za 24sedam Biljana.

Dragišinu bolest je još više podstakla korona.

- Tek što se pojavila korona, on je imao sve simptome i proveo je dva dana na Infektivnoj klinici. Međutim bio je negativan pa su ga pustili na kućno lečenje sa upalom pluća. Mi smo to lečili šest nedelja. Sve vreme smo moj stariji sin i ja bili u izolaciji. Dragiša se oporavio od upale pluća, ali je to otišlo na bubrege kao najslabiju kariku. Njemu se stanje posle toga pogoršalo da bi doktorka predložila kao prvu stepenicu dijalize i najblažu, peritoralnu dijalizu. To je značilo da Dragiša sam sebi kod kuće radi dijalizu. Za to vreme je Dragiša imao kućnu negu dva puta nedeljno. Sestra koja ga je previjala je međutim kvasila ranu koja ne sme da se kvasi. On je u roku od šest meseci imao dva puta peritonitis. Pa su oni mene obučili kako bih ga ja previjala. Bez dana medicinske škole, ali čovek nauči ono na šta ga muka natera - rekla je Dragišina mama.

Privatna arhiva/Biljana Petković
 

To se nije pokazalo dobro, pa su prešli na sledeći stepen - cikler. To je koristio tri meseca, ali uporedo Dragiša je počeo da ima čudne bolove u stomaku.

- Čudni bolovi su bili nalik zemljotresu koji naleti i napravi mu haos. Dobijao je grčeve i jake bolove do te mere da je udarao glavom o zid. To se dešavalo letos. Imali smo seriju kada smo deset dana, svaki dan bili u Urgentnom centru. To se opet desilo jesenas i opet nisu znali šta da rade. Otišao je da popravi zub na Stomatološkom fakultetu kada je dobio takav napad grčeva, pobraćanja, proliva. Sve dok iz organizma ne izbaci sve, on ne bude miran. Njega su tada prevezli u bolnicu. To je bio 16. novembar. I bio je tamo sve do februara. Shvatili su da crevo koje je ugrađeno pravi neki problem u stomaku, pa su mu tada izvadili crevo. Bili su prinuđeni da ga skinu sa peritoralne i da ga stave na hemodijalizu. Oko Nove godine je bio vrlo loše. On je za ta tri meseca, smršao 16 kilograma - objasnila nam je Biljana.

Kada mu se stanje stabilizovalo, krenuo je na hemodijalizu i misli su da su s tim rešili problem stomaka. 

Privatna arhiva/Biljana Petković
 

- Opet je počeo da dobija napade. Sav taj bol nema veze sa dijalizom i bubrezima već je to nešto treće što sad ne možemo da prepoznamo. Dobija napad kada pojede kačamak ujutru, kada se šeta. Mi smo od tada svaki dan kod doktora i hirurga i puštaju ga kući jer ne znaju šta je u pitanju. Uradili su mu poseban skener čije rezultate treba da pogleda hirurg i da napiše šta se dešava u Dragišinom stomaku. Sumnjamo da su te priraslice nastale usled peritonitisa. Međutim, nije preporučljivo da Dragišu bilo ko hirurški otvara zato što će to napraviti problem za transplataciju. Postoji i drugi način da se pročisti njegov stomak, ali i dalje čekamo da hirurg pogleda rezultate skenera - naglasila je ona.

Od toga zavisi da li će doktorka napisati pismo u kome objašnjava celu situaciju i na kraju krajeva da li će klinika Aci Badem u Turskoj moći da primi Dragišu i mamu kako bi uradili transplataciju bubrega i sanirali trenutne dodatne probleme koje Dragiša ima. Ona je po dosadašnjim rezultatima adekvatan donor za njega. Ali nisu svi pregledi urađeni zbog Dragišinog stanja kao i zbog toga što je Biljana preležala dva puta koronu. A Dragiša nema vremena za čekanje!

- U međuvremenu je opet izgubio kilograme. Nije u situaciji da vodi borbu i da čeka da se formira tim za transplataciju. Predstavništvo Aci Badema kod nas ne praktikuje da se na polovini lečenja aplicira, međutim ako imamo to pismo od doktorke možemo da tražimo njihovo mišljenje da li oni mogu da reše te priraslice pre pripreme za transplataciju, jer Dragiši treba još pregleda da se uradi da bi dospeo na listu čekanja za donorstvo, jer se i dalje ne nalazi tamo. Takođe, on je jedan u milion ljudi koji su alergični na tetanus - rekla je Biljana.

- Kada i Dragiša i ja budemo imali papire na kojima piše koji su svi pregledi urađeni kao i njihovi rezultati tek onda možemo da odemo u predstavništvo Aci Badema i da apliciramo. Da bi iz Turske mogli da nam proslede datum kada treba da dođemo. Ukoliko ja ne budem mogla da budem direktan donor, u Turskoj postoji sistem zamene i ja bih nekome donirala svoj bubreg, a neko drugi Dragiši. To se kod nas i dalje nažalost ne radi - naglasila je.

Dragišin drug Igor je dao svoj auto na licitaciju odmah pošto je saznao da mu hitno treba operacija. Kućni prijatelji porodice Petković kao i kolege su svako na svoj način doprineli skupljanju novca. Međutim i dalje nije skupljen ceo iznos od 50.000 evra koliko mu je potrebno za odlazak u Tursku i sve propratne troškove.

Dragiša nije pričljiv, živi skromno sa svojom porodicom, a prolazi kroz agoniju već 25 godina svog života. Postao je stric malom Danilu, a on je u njegov život uneo osveženje. 

printscreen/Budi human
 

Novac za se prikuplja preko organizacije "Budi human", a potrebna mu je i naša pomoć da bi dobio šansu za normalan život. 

Kada se malo udruži postaje veliko!

Dragiši možete pomoći:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1188 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1188 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292442-07

Uplatom na devizni račun: 160600000129273598
IBAN: RS35160600000129273598
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike