Počela roditeljska trka za najskuplji poklon razrednoj! Nastavnicama i učiteljicama za poklone godišnje daju nečiju mesečnu platu!

07.03.2022

07:30

0

Za skupe poklone nisu zaslužne nastavnice i učiteljice, već roditelji koji misle da će skupljim poklonima dobiti njihovu naklonost

Počela roditeljska trka za najskuplji poklon razrednoj! Nastavnicama i učiteljicama za poklone godišnje daju nečiju mesečnu platu!
nastavnici 8.mart - Copyright Ilustracija: Pixabay/Profimedia

Praznik žena koji obeležavamo 8. marta za mnoge roditelje predškolaca i školaraca znači i kupovinu poklona vaspitačicama i nastavnicama. 

- Mi obično za 8. mart izdvajamo po 500 dinara, a toliko dajemo i za poklon za kraj godine, dok za rođendan to bude i po 1.000 dinara. Tako da godišnje samo za poklone razrednoj izdvojimo oko 2.000 dinara po detetu - ispričala je za 24sedam Marija S., čije dete pohađa jednu beogradsku školu.

Prema toj računici, ako u odeljenju ima 25 dece, za poklone godišnje mogu da sakupe i po 50.000 dinara. A to je nečija mesečna plata u Srbiji. 

Ali mame školaraca za 24sedam kažu da nije problem u nastavnicama, već u nekim roditeljima zbog kojih, čak iako ne žele, moraju da se priključe grupi i daju koliko i ostali.

- Dok su moja deca bila kod učiteljice, davali smo i po 1.000 dinara. Ove godine su bili pristojni, pa dajemo po 400. Međutim, nije problem u učiteljicama i nastavnicama, problem je u roditeljima. Neke mame odrede koju ćemo sumu da damo i onda je drugima glupo da se pobune - kaže nam Danijela, mama dvoje školaraca iz Beograda.

Ona navodi da je još gora varijanta kada neki roditelji pojedinačno kupe skup poklon da bi se istakli.

- Bilo je i takvih situacija. Ima dosta onih koji žele da se po svaku cenu istaknu, pa pazare pojedinačno poklon, koji često bude skuplji od onog koji ostatak razreda kupi. Zbog toga ne može niko da okrivi nastavnice - kaže nam Danijela.

Kako nam je ispričala, jedne godine su poklon kupovali i tetkici, ali za to joj nije bilo žao.

- Ta žena je to zaslužila i o tome nema govora, tada smo svi bili saglasni i niko nije želeo da se pobuni. Problem je bio u tome što nisu bile ravne časti, već je nastavnica dobila skup poklon, a tetkica "usputni". Zato kažem, uvek sam za znak pažnje, ali nema razloga da ta suma ne bude normalna - ispričala nam je Danijela, i dodala da ipak sve zavisi od generacije do generacije roditelja.

Pixabay
 

Na društvenim mrežama se takođe povela polemika o tome dokle su roditelji spremni da idu, pa je jedan tata na Tviteru napisao: "Gde su nestale prave vrednosti i to da deca svojim nastavnicama naprave nešto što će im ostati za uspomenu?"

Posle toga su se samo nizali roditeljski komentari, a među njima su navedeni i primeri da su jednoj nastavnici za Dan žena poklonili televizor, a drugoj čak i frižider.

Jedna mama iz Subotice, čije dete ide u predškolsko, a koja je želela da ostane anonimna, za naš portal kaže da za poklone vaspitačicama daju po 200 dinara.

- Uglavnom to bude neki znak pažnje i niko od roditelja se ne budi. Često poklonimo vaučere za neki butik. Ove godine je to bio vaučer u iznosu od 5.000 dinara, šolja kao znak pažnje i čestititka - kaže ova mama za 24sedam.

Ona napominje da zna za slučajeve gde neke majke ne žele da se "sramote" i kupuje takve poklone, pa ih uzmu pojedinačno i obavezno nešto skupo, ali da je ona imala sreće i da takvih nema u grupi u koju ide njeno dete.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike