Baka puštena kući iz Kovid bolnice u Batajnici: Stogodišnjakinja pobedila koronu

06.03.2022

09:52

0

Radi se o Milici Protić iz Beograda

Baka puštena kući iz Kovid bolnice u Batajnici: Stogodišnjakinja pobedila koronu
Ilustracija - Copyright Profimedia

U petak je na kućno lečenje, iz Kovid bolnice Batajnica, puštena baka od 100 godina.  Kako je za "Politiku" izjavila direktorka te ustanove prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, radi se o Milici Protić iz Beograda.

Profesor dr Adžić Vukičević, prisetila se događaja od pre dve godine u vezi koronavirusa u Srbiji i rekla da žene koje radi u kovid sistemu više ne slave 8. već 6. mart, kada je potvrđen prvi slučaj. Ona je tog marta 2020. godine, pregledala pacijenta koji je imao simptome kovida 19, a koji je došao sa skijanja iz Bugarske, prenosi "Telegraf". 

- Prva sam mu prišla, nisam ni znala o kakvoj bolesti je reč. Od tada do sada imam osećaj ne da su prošle dve godine, već nekoliko svetlosnih godina. Mnogo toga se dogodilo. Zato mi žene koje radimo u kovid sistemu ne obeležavamo 8. mart, već 6. mart. Skupljamo novac da kupimo tortu i pečenje da obeležimo ovaj dan jer smo svašta preživele - ističe dr Adžić Vukičević.

Printscreen/YouTube/24 Vesti
 

Napomenula je da joj je najteže bilo kada se pojavio veliki broj obolelih od delta soja kovida, od septembra do kraja prošle godine. Tada su zbrinjavali najviše bolesnika koji su morali da budu priključeni na kiseonik, a 20 odsto obolelih je odmah moralo da legne u jedinice intenzivnog lečenja.

-  Smrtnost intubiranih je bila veća od 90 odsto i to mi je bio najjači utisak. Ni sam početak pojave kovida nam nije bio lak. Nismo znali kakva je ovo bolest i šta donosi. Teško je kada svakodnevno radite u bolnici sa istim ljudima, ali ih uvek viđate pod maskom i u skafanderima i ne znamo ko kako izgleda. Neke likove i zaboravite - rekla je doktorka. 

Dodala je da joj se ovih dana dogodilo da joj je na ulici prišla dr Bojana Popović sa interne B klinike, sa kojom kako kaže, inače radi u kovid bolnici. Navodi da je nije prepoznala jer nije imala masku i zaštitnu opremu. 

- Obe smo se rasplakale na tom susretu. Ali srećni smo kada izlečimo pacijente, koji odu kući zdravi. Na primer, juče smo pustili na kućno lečenje stogodišnju baku Milicu Protić iz Beograda - izjavila je dr Adžić Vukičević.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike