Nova pravila za ulazak u Italiju: Evo šta je sve potrebno da spremite pre putovanja

06.03.2022

11:33

0

Pored Italije, svoje granice su otvorile i Grčka, Austrija i Kipar

Nova pravila za ulazak u Italiju: Evo šta je sve potrebno da spremite pre putovanja
pexels-daria-shevtsova-3597111 - Copyright Pexels

Roberto Speranza, italijanski ministar zdravlja potisao je novu uredbu, koja je stupila na snagu 01.  marta. Prema toj uredbi, ista pravila važiće za ulazak u Italiju za građane zemalja koje nisu članice EU, kao i za državljane EU.

Za ulazak na teritoriju Italije, putnici će morati da prilože digitalni serktifikat o vakcinaciji, odnosno dokaz da su vakcinisani, da su preležali korona virus ili da imaju negativan rezultat testa na koronavirus, navodi se na sajtu italijanskog Ministarstva zdravlja.

Srbija je bila na E listi, kao i Bosna i Hercegovina, Makedonija, kada je reč o zemljama u regionu.

Nova pravila, kako je prvobitno najavljeno podrazumevaju da i građani Srbije mogu da uđu u Italiju pod novim uslovima sa sledećim dokumentima koja su objavljena na Fejsbuk stranici "Vodič kroz Rim".

 

 

1) Digitalni obrazac za praćenje putnika - Digital Passenger Locator Form (DPLF) u digitalnom ili štampanom obliku (https://app.euplf.eu/#/)

2) Jedan od ova četiri dokumenta

a) potvrda o vakcinaciji ili druge potvrde o vakcinaciji koje su priznate u Italiji (za Srbiju: https://ambbelgrado.esteri.it/.../equivalenza-di-vaccini...)

b) potvrda o preležanom kovidu

c) negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata pri ulasku u Italiju

d) negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati pri ulasku u Italiju.

U slučaju neposedovanja nijedne potvrde iz tačke 2), moguće je ući u Italiju, ali se primenjuje mera karantina u trajanju od 5 dana, uz obavezu da se po završetku tog perioda uradi PCR ili antigenski test.

Kretanje u i iz Republike San Marino i državu Vatikan ne podleže ograničenjima.

Pre nego što se odlučite na putovanje u Italiju, popunite upitnik koji se nalazi na zvaničnom sajtu o sigurnom putvanju u Italiju: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/returningtoitaly.html

Navedena pravila se odnose samo na anti-kovid mere. U slučaju da dolazite iz zemlje koja podleže viznom režimu, dužni ste da imate i odgovarajuću vizu.

Pored Italije, svoje granice su otvorile i Grčka, Austrija i Kipar. Sve o pravilima putovanja u ove zemlje pročitajte OVDE.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike