Besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije za 8. mart: Nikad dosad viđeni portreti Karađorđevića

05.03.2022

08:30

0

Na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji

Besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije za 8. mart: Nikad dosad viđeni portreti Karađorđevića
Copyright Istorijski muzej na sadašnjoj lokaciji Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje se obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete njihove izložbe

U pitanju su postavke na Trgu Nikole Pašića 11 i u Konaku kneza Miloša u Topčideru, gde će biti u prilici da vide izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije", odnosno stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, najavili su iz Istorisjkog muzeja Srbije.

Izložba "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije", autorke Tijane Jovanović Češke, po prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

Profimedia
 

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.


Izložba obuhvata gotovo dvesta originalnih slika, kao i skica i kopija svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi "Mediala" i mnogih drugih.

 

Wikipedia
 

Na izložbi su po prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad Vasilija Eškićevića.


Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike