Osnovana Komisija za novčanu pomoć u lečenju dece od malignih bolesti: Opština Ruma donela sjajnu odluku

22.02.2022

13:02

0

"Pored svih nedaća koje bolest donosi, lečenje je finansijski iscrpljujuće", ističe predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić

Osnovana Komisija za novčanu pomoć u lečenju dece od malignih bolesti: Opština Ruma donela sjajnu odluku
deca - Copyright printscreen/instagram/predsednikopstine

Opština Ruma osnovala je Komisiju za ostvarivanje prava na novčanu pomoć namenjenu lečenju dece od malignih i drugih teških bolesti na teritoriji Rume.

Kako kažu nadležni iz rumske opštine, a imajući u vidu stres i strah sa kojima se suočavaju porodice sa decom obolelom od teških bolesti, cilj te lokalne samouprave bio je da im olakša bar kada je reč o finansijskom aspektu i pomogne u procesu ozdravljenja.

 

- Pored svih nedaća koje bolest donosi, lečenje je finansijski iscrpljujuće, podrazumeva stalne odlaske u regionalne zdravstvene centre, te odlukama iz oblasti socijalnih davanja lokalna samouprava na ovaj način pomaže porodicama u ovoj teškoj borbi - navela je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Jednostavna prijava

Pravo na finansijsku pomoć namenjenu lečenju dece obolele od malignih i drugih teških bolesti mogu da ostvare deca do 18 godina sa prebivalištem na teritoriji Opštine Ruma, a pomoć se može koristiti za lečenje u zdravstvenoj ustanovi u zemlji i inostranstvu, za lečenje u kućnim uslovima i u ustanovi socijalne zaštite, za kupovinu lekova i pomagala, za troškove prevoza u zdravstvenu ustanovu koja se nalazi na teritoriji Opštine Ruma ili Republike Srbije ili u inostranstvu, u postupku rehabilitacije.

O iznosu novčane pomoći koju korisnik može da dobije odlučuje se rešenjem na osnovu mišljenja Komisije koja utvrđuje zdravstvene, socijalno-ekonomske i druge uslove za svaki pojedinačni slučaj, a zahtev se podnosi Odeljenju za društvene delatnosti, Opštinske uprave opštine Ruma koje prima i obrađuje zahtev i izrađuje predlog rešenja o odobravanju sredstava, a na osnovu mišljenja stručne komisije.

Zahtev se može preuzeti na zvaničnom sajtu opštine ili lično u Odeljenju za društvene delatnosti Opštine Ruma, a dodatne informacije moguće je dobiti svakog radnog dana pozivom na broj 042/478-800 u periodu od 7 do 15 časova.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 400.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece. Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor.

Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, ultimativni su ciljevi savremene medicine, a statistika kaže da se uz adekvatne tretmane oporavi više od 80 odsto dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike