Neobično zujanje: Da li je ovo zvuk koji stoji iza misterioznog Havana sindroma? (VIDEO)

21.02.2022

15:30

0

Tajanstvena bolest koja pogađa američke diplomate

Neobično zujanje: Da li je ovo zvuk koji stoji iza misterioznog Havana sindroma? (VIDEO)
buka - Copyright Profimedia

Jedan audio snimak, koji je zabeležio bivši američki zvaničnik, navodno otkriva zvuk koji je povezan sa Havana sindromom.

Podsetimo, u pitanju je misteriozna bolest koja je proteklih godina pogađala isključivo američke ambasadore, vojnike i obaveštajne zvaničnike.

Zvuk je snimio bivši američki zvaničnik, koji je čuo buku u svojoj kući u Havani na Kubi.

Audio snimak misterioznog zvuka emitovan je u nedelju u emisiji "60 Minutes".

Zvuk ne uzrokuje štetu jer je samo nusproizvod.

Bivši američki zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, opisao je pojavu kao "glasan zvuk koji je ispunio njegovu sobu".

Od 2016. godine oko 200 članova američkog osoblja dobilo je simptome koji variraju od glavobolje, do zvonjenja u ušima, kao i gubitak sluha, pamćenja i ravnoteže. Neke žrtve pretrpele su i dugoročne povrede mozga.

Studija koju je naručio Stejt department kaže da je najverovatniji izvor impuls energije radio frekvencije "usmeren" na američke mete.

Zvaničnici kažu da se ovi incidenti nisu desili samo u dalekim ambasadama, ali dva slučaja zabeležena su u blizini Bele kuće.

Bivši šef osoblja za unutrašnju bezbednost Majls Tejlor rekao je za 60 Minutes da veruje da je bio meta dva misteriozna incidenta u njegovoj kući u Vašingtonu.

- Neko pokušava da nam pošalje poruku da može da nam zada udarce, a da mi ne možemo da uzvratimo - rekao je on.

Brojne teorije o Havana sindromu

Ipak, posle nekoliko godina naklapanja o tzv. Havana sindromu, CIA je odbacila teoriju da iza svega stoji neprijateljska sila.

Prema rečima Pola Robinsona, profesora sa Univerziteta u Otavi, koji se bavi ruskom i sovjetskom istorijom, priča o sindromu se savršeno uklopila u poznati šablon o širenju dezinformacija.

AP Graphic
 

- Svake nedelje lista diskreditovanih navoda protiv Rusije raste i raste. Iznova i iznova, zapadne vlade i mediji nas informišu o nekoj novoj zloj zaveri, samo da bi se kasnije ispostavilo da tu nema ničega. Uzmite za primer višegodišnju sagu o Rašagejtu, izgrađenu na ideji da je Donald Tramp bio ruski agent. I dalje ima onih koji u to veruju, ali su u većini slučajeva ljudi izgubili interesovanje čim je postalo jasno da su to izmišljotine i da "dosije Stil", na osnovu koga se rasplamsala priča, nije bio vredan papira na kome je i napisan - izneo je Robinson za RT.

Havana sindrom se objašnjavao kao "masovna psihogena bolest". Stručnjaci su napomenuli da se radi o tzv. nocebu efektu, koji se razlikuje od placeba. Prema toj ideji, očekivanja da će se nešto negativno dogoditi nečijem zdravlju i dovodi do zdravstvenih problema. Nakon prvih izveštaja sa Kube, diplomatama je rečeno da obrate pažnju na neobične simptome, što su oni kasnije počeli i da prijavljuju. A zapravo, možda je sve bilo u njihovim glavama. Možda se, u stvari, radilo o masovnoj histeriji.

Profimedia
 

Ipak, teza o ruskom mikrotalasnom oružju nikada nije prestala da se provlači kroz celu priču, mada je sama CIA počela da sumnja u to, sudeći prema poslednjim izveštajima.

- U novim obaveštajnim procenama, CIA je odbacila sumnje da su misteriozni simptomi, poznati kao Havana sindrom, rezultat neprekidne globalne kampanje neprijateljske sile koja je na nišanu imala stotine američkih diplomata i špijuna - navedeno je.

Iako postoji još nekoliko slučajeva u kojima se sumnja na umešanost stranih agenata, to nije dovoljno da bi se neka strana zemlja i optužila za namerno stvaranje bolesti.

- Ukratko, ponovo su nas hranili lažima. Ne bi trebalo ni da budemo toliko iznenađeni, ali cela afera govori o lakovernosti našeg političkog i medijskog establišmenta i potrebi za mnogo obazrivijim pristupom optužbama, koji mora biti zasnovan na dokazima - zaključio je Robinson.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike