Kad glamur javnog života postane teret: Poznate ličnosti i porodično nasilje

05.10.2020

18:30 >> 14:05

0

Svu muku i tugu zbog porodičnog nasilja ostavljaju iza sebe kada izađu pred publiku i samo one znaju kako izgleda kada se lice smeje, a duša plače

Kad glamur javnog života postane teret: Poznate ličnosti i porodično nasilje
Copyright Profimedia

Skoro svaka peta žena u Srbiji trpi fizičko nasilje u porodici.

Među njima su i javne ličnosti. Viđamo ih svakodnevno nasmejane i glamurozne u medijima. Ipak, ni one nisu pošteđene tih surovih i teških životnih situacija.

Dok ih gledamo kako na scenu izlaze u punom sjaju, moćne, popularne i lepe, ostavljaju utisak da njihova slava garantuje apsolutnu sreću i kad se reflektori ugase. Međutim, mnogo je primera koji to demantuju.

Svu muku i tugu zbog porodičnog nasilja ostavljaju iza sebe kada izađu pred publiku i samo one znaju kako izgleda kada se lice smeje, a duša plače.

U medijima su se primeri pevačica, koje su bile zlostavljane fizički i psihički, samo nizali poslednjih nekoliko godina. Često se govori o njihovom idiličnom životu, pa javnost nema utisak da javne ličnosti, zapravo, trpe isto što i “običan” svet. Povrh svega, kada se i njima desi da budu žrtve nasilnika, za to saznaju svi i sve, što bi neko rado prećutao, izađe na videlo. I onda, osim što se bore sa situacijom u kojoj su se našle, moraju to sve da iznesu i javno.

Jako je teško glumiti sreću u javnosti, a još teže pred ukućanima

Publika je pre dve godine bila zatečena kada je u javnost dospela informacija da je Natašu Bekvalac pretukao tadašnji suprug Luka Lazukić. Mesec dana pošto se porodila Bekvalčeva je nakon svađe sa partnerom dobila batine usred noći, te je punila naslovnice mesecima. Pevačica je odmah otišla u policiju, ne želeći da trpi nasilje, a Lazukić je dobio zabranu prilaska Nataši.

Prošle godine Viši sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Luka osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine zbog fizičkog napada na bivšu suprugu.

Još veći šok izazvala je vest da je Slađana Milošević ove godine doživela nasilje od dečka Igora. Umetnica je odmah prijavila slučaj policiji, a zbog lakših telesnih povreda završila je u Urgentnom centru. Iako je sudski proces u toku, Slađanin bivši partner izjavio je prethodno da nije kriv.

Anabela, ATAImages/Antonio Ahel

O slučaju Anabele Atijas, koja je svakodnevno dobijala batine od Gagija Đoganija dok su bili u braku, nema ko ne zna. Pevačica je mnogo puta javno govorila o tome da bi bila ozbiljno povređena nakon što ju je Gagi tukao, a ni denser nije negirao da je nasilja bilo. Iako je godinama i nakon njihovog rastanka ćutala o tome, kada je odlučila da progovori iznela je jezive detalje, od toga da je bila sva modra, da joj oko bilo zatvoreno, do toga da su joj falili pramenovi kose.

– Jako je teško glumiti sreću u javnosti, a još teže pred ukućanima. To ostavlja ozbiljne posledice na psihu i kompletan organizam, jer nikada više sebe ne gledate istim očima, a najteže vam pada što lažete sve oko sebe, počevši od najbližih koji nikada zaista ne shvate šta vas je toliko promenilo. Često vas i osuđuju zbog umora, letargije i potrebe za samoćom. Steknu potpuno iskrivljenu sliku o vama, misleći da ste mrzovoljni i nezahvalni, a zapravo ni sami niste svesni da vapite za razumevanjem i pomoći. Umela sam jako često da potražim stručnu pomoć. Kada ste javna ličnost, uvek postoje oni koji smatraju da ste to zaslužili i lično smatram da se zbog takvih žene iz javnog života povlače i ćute. Doživela sam na svom primeru mnogo osuda, tipa “ako je dosad ćutala, trebalo je i dalje”, “posle toliko godina pravi žrtvu od sebe”, “što je nije više tukao”… Čini mi se da je to bolnije od samog nasilja, iskrena je u razgovoru za 24sedam Anabela.

Kad je reč o nasilju, svima je isto

Maja Marijana stigla je jednom prilikom u Urgentni centar sva natečena i izobličena, jedva je govorila od povreda vilice koje joj je naneo tadašnji suprg Mladen Šmakić. Iako se razvela, kasnije mu je oprostila, te su ostali u korektnim odnosima.

Goca Tržan, ATAImages/Antonio Ahel

Ni Goca Tržan, koja u javnosti ostavlja utisak jake žene, nije uspela da izbegne nasilje. Ona nikada nije otkrila o kom muškarcu je reč, ali je pričala da joj je dugo trebalo da shvati da je neko najpre psihički zlostavlja.

– Ne treba javne ličnosti stavljati u kontekst kao da je nama sve teže. Kad je reč o nasilju, svima je isto. Kada tako nešto krijete od javnosti, to je isto kao da tajite to i od svojih najbližih. Javne ličnosti nekad ćute o tome, jer na svu muku koju dožive ne žele da javnost još polemiše o tome da li je neko zaslužio ili nije da trpi nasilje. Kad igraš u kolu, teže je nego kad gledaš sa strane. Lični osećaj, kad je reč o nasilju, svima je isti, samo ja ne želim više o tome da razmišljam. To je bilo davno, ali sam spremna da pričam o tome kako bi mnoge žene čule i dobile podršku. Psihičko nasilje je često i teže od fizičkog, poručuje za 24sedam Goca Tržan.

Manekenka Sandra Obradović objavila je fotografije na kojima ima modrice, koje joj je navodno napravio partner s kojim ima i jednogodišnjeg sina. Tek nakon jedne od svađa s njim je to obelodanila, tačnije kada joj je on odveo dete. Drugačiji slučaj doživela je Mina Lazarević. Komšije su nakon svađe sa njenim tadašnjim suprugom Goranom Stanićem pozvale policiju. Mediji su pisali da je baletan zapucao iz automatske puške, nakon što je fizički nasrnuo na glumicu.

– Verujem da ne možeš da se pripremiš unapred već da se sa svim što te snađe trenutno hvataš u koštac i plivaš ili se udaviš, rekla je nakon razvoda Mina za “Stori”.

Još smo mi tradicionalna sredina…

Ženi koja doživi nasilje u porodici, u prvom trenutku se javlja šok, neverica, zatim se smenjuju osećanja bespomoćnosti, ugroženosti, tuge i kod nemalog broja žena, ono čuveno preispitivanje sebe i mogućih grešaka.

-Još smo mi tradicionalna sredina i postoji predrasuda da je žena dobila batine s razlogom. Što je najgore ta vrsta predrasuda postoji i kod žena koje su majke odraslih ćerki, pa koje ćerkama eksplicitno kažu – pa dobro bio je pijan, nije to tako strašno. Žrtva je tada nemoćna i počinje da se pita u čemu je pogrešila i šta je uradila da dođe do takve situacije. Javlja se jedno osećanje krivice, bezvrednosti, posle kog žene postaju ozbiljno depresivne, navodi za 24 sedam Aleksandra Janković, psihoterapeut.

Aleksandra Janković, Youtube printscreen

Muškarci po pravilu, posle nasilja, promene strategiju, nastupa “medeni mesec”, obećavaju, obasipaju ljubavlju, što ženu koja je poljuljana dovede u situaciju da se pita da li će pogrešiti ako ne oprosti to sporadično nasilje i tada počinje patološka igra. Posle prvog nasilja retko se dešava da se ono ne ponovi. Nasilje se opet javlja i biva sve intenzivnije.

– Važno je da žene znaju da ovakve stvari nisu dopustive, to nisu greške, to je obrazac ponašanja nasilnika. I da osveste da svi mogu da budu mete nasilja, ali ne moraju da postanu žrtve. Ako se i dogodilo, treba sprečiti da se tako nešto više nikada ne dogodi, poručuje sagovornica 24sedam.

Kako navodi, kod javnih ličnosti je stvar komplikovanija. I dok im imponuje što ih javnost prepoznaje na ulici, što ih mediji prate, u ovakvim situacijama, gde se otkriju i te najintimnije stvari, na koje su i same ranjive, one obično reaguju još burnije, jer znaju kako će salva tih natpisa i komentara dovesti do toga da budu demistifikovane, da izađu iz uloge na koje su pristale, da postanu predmet omalovažavanja.

-Kada god se ženi nešto događa, obično postoji doza likovanja kod publike i time što komenatrišu negativno nešto što se dogodilo javnoj ličnosti i spuštaju ih na nivo „običnih“ ljudi. Veliki broj žena iz javnog života se čuva da se u vesti o njima upliće porodica, način njihovog života, karakteristike partnera. Oni žele više nego drugi ljudi da privatni život drže van žiže interesovanja. Kada ovako nešto procuri, to je još veći šok, jer je iluzija, imidž koji su teško gradili, razrušena. Moraju da se bore sa tim što su doživele, ali i da odgovaraju na brojna pitanja i komentare koji umeju da budu neprijatni, navodi Aleksandra Janković.

Dodaje da javne ličnosti često i nisu spremne da priznaju šta se dogodilo, dok se ne oporave od šoka.

-Onda je za svako divljenje i poštovanje da izađu u javnost i kažu istinu, jer iskreno svedočenje je nešto što je jako važno. Devojke se ugledaju na javne ličnosti i njihovo iskreno saopštenje je nešto što može da utiče na osobe koje su to preživele. One šalju poruku da nema opravdanja za „šamarčić“, „ćušku“…, poručuje sagovornica 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike