Ajped prebačen na drugi kolosek: Epl „gura“ ajfon 13

02.11.2021

09:44

0

Kompanija „Epl“ je smanjila proizvodnju „ajped“ tableta štedeći tako danas dragocene mikročipove i druge komponente za proizvodnju mobilnog telefona „ajfon 13“

Ajped prebačen na drugi kolosek: Epl „gura“ ajfon 13
Copyright Tanjug

Veliki „Epl“ je morao da preusmeri tokove svojih delova za mobilne telekomunikacione uređaje pa je smanjena proizvodnja „ajpeda“ na račun održanja proizvodnje „ajfona 13“. To je znak da globalna kriza sa snabdevanjem čipovima pogađa ovog proizvođača gedžeta jače nego što se ranije smatralo, piše danas japanski list „Nikei“.

Proizvodnja „ajpeda“ je prepolovljena u poslednja dva meseca u odnosu na „Eplove“ prvobitne planove za ovu godinu, objavio je ovaj poslovni dnevnik na svojoj veb stranici, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

U tekstu se dodaje da se delovi namenjeni starijim generacijama „ajfona“ takođe prebacuju na proizvodnju novog modela, prenosi Rojters.

Mada je proizvodnja „ajfona 13“ otežana zbog pandemijskog zatvaranja fabrika u Aziji i velike potražnje u drugoj polovini godine, „Epl“ se sa smanjenom ponudom nosi bolje od mnogih drugih kompanija zbog svoje ogromne kupovne moći, dugoročnih ugovora s dobavljačima čipova ali i toga što mu je proizvodnja u Aziji.

Američki tehnološki div daje prednost proizvodnji telefona delimično i zato što predviđa veći rast potražnje za smartfonima nego za tabletima, pošto zapadna tržišta počinju da izlaze iz pandemije, navodi Nikei.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike