Majkrosoft srušio Epl sa trona: Kompanija od 2,5 biliona

30.10.2021

07:54

0

Majkrosoft je danas pretekao Epl po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi

Majkrosoft srušio Epl sa trona: Kompanija od 2,5 biliona
Copyright Profimedia

Globalna perjanica u mobilnim telefonima, američki „Epl“, nije dobro prošla na berzi nakon redovnog objavljivanja kvartalnih rezultata.

Kompanija zbog pokidanih lanaca nabavke delova (čitaj čipova) i gotovih proizvoda iz Kine i Južne Azije, i dalje ne može da zadovolji potražnju za svojim proizvodima. A i sama potražnja pada, jer novi model „ajfona“ ne donosi toliko noviteta da bi i vlasnici prethodnog modela žurili sa „apgrejdovanjem“.

S time pada i finansijski rezultat a pošto je izveštaj o poslovanju izneverio očekivanja investitora, na trgovanju na Volstritu, „Eplova“ tržišna kapitalizacija je vredela „tek“ 2,41 biliona dolara.

Akcije skočile 47 odsto

To je bilo nedovoljno da se zadrži prvo mesto na listi svetski najvrednijih kompanija jer je “Majkrosoft“ imao tržišnu kapitalizaciju 2,45 biliona dolara, javlja CNBC. Akcije „Majkrosofta“ su skočile skoro 47 posto, a „Eplove“ tek 11 odsto.

„Majkrosoft“ nema tolikih problema sa lancem snabdevanja jer je više softverski nego hardverski usmerena kompanija. Ovih dana objavili su da 22 posto veće kvartalne prihode u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

„Epl“ je izvestio da je u periodu jul - septembar ostvario prihode u iznosu od 83 milijarde dolara. To je oko milijardu dolara manje nego što su bila predviđanja analitičara i očekivanja berze a glavni direktor „Epla“, Tim Kuk, je rekao da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara. Oni očekuju da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati i u tromesečju oktobar - decembar.

„Eplova“ prodaja „ajfona“ porasla za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, godinu udara korone, ali to je manje nego što su bila očekivanja analitičara.

„Epl“ je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od dva biliona 2020. godine. „Majkrosoft“ je taj nivo dosegao u junu ove godine, nakon lansiranja novog „vindouz“ operativnog sistema za PC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike