Čak i veliki Epl pogođen: Problemi s čipovima ne zaobilaze ni američku megakompaniju

13.10.2021

07:39

0

Autor: 24sedam

„Epl“ najavio smanjenje proizvodnje „ajfona 13“ zbog nestašice čipova

Čak i veliki Epl pogođen: Problemi s čipovima ne zaobilaze ni američku megakompaniju
Copyright Profimedia

Američka kompanija „Epl“ će smanji projektovani cilj proizvodnje za novi model telefona „ajfon 13“ pre božićnih i novogodišnjih praznika, zbog svetske nestašice čipova, navodi agencija Blumberg.

Svetski elektronski gigant predvideo je proizvodnju od 90 miliona „ajfona“ do kraja godine ali će moći da eventualno napravi 80 miliona, pošto njegovi snabdevači „Broadkom“ i „Teksas instruments“ ne mogu da odgovore tražnji za poluprovodnicima, navela je agencija Blumberg.

„Epl“ je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela – od verzije „ajfon 13 mini“ sa početnom cenom od 700 dolara, do „ajfona 13 pro maks“ čija cena kreće od 1.100 dolara.

- Tražnja za je velika u svetu, posebno u Kini i u SAD - rekao je jedan analitičar i dodao da će „Eplu“ nedostajati najmanje pet miliona „ajfona 13“ za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula šef „Epla“, Tim Kuk, rekao je da očekuje veća ograničenja u snabdevanju za taj kvartal nego za prethodna tri meseca. On je podsetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru, precizirajući da deo problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike