Top 10 najvećih svetskih kompanija: Njihove akcije se mere bilionima dolara

18.09.2021

18:25 >> 08:01

0

Šta pokazuje najnovija lista Visual Capitalista, jednog od najbrže rastućih onlajn izdavača na globalnom nivou koji se bavi tržištem i svetskom ekonomijom

Top 10 najvećih svetskih kompanija: Njihove akcije se mere bilionima dolara
Copyright Pixabay

Iako tehnološke kompanije sve više ulaze u sastav “Fortune 500 liste” (američkog prestižnog magazina koji, između ostalog, izbacuje liste najbogatijih firmi), najveće svetske kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji ne dolaze samo iz ovog sektora.

Naime, Visual Capitalist, jedan od najbrže rastućih onlajn izdavača na globalnom nivou, fokusiran na teme tržišta, tehnologije, energije i globalne ekonomije, napravio je listu kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji koje dolaze iz 60 zemalja sveta, a na osnovu podataka koje su obezbedili CompaniesMarketCap, TradingView i MarketScreener.

Pročitajte još

Ova lista najvećih kompanija u svakoj zemlji na osnovu tržišne kapitalizacije objavljena je krajem avgusta. Prema njoj, prvi na listi top 10 kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom je “Epl”, čija se vrednost procenjuje na dva i po biliona dolara.

Drugo mesto zauzeo je “Saudi Aramko”, saudijska naftna kompanija vredna 1,9 biliona dolara, dok je na trećoj poziciji liste “Visual Capitalist”, multinacionalna kompanija iz Tajvana – TSMC, “teška” 594,5 milijardi dolara, koja proizvodi čipove.

Inače, tržišna kapitalizacija (parametar za ovu listu) predstavlja tržišnu vrednost izdvojenih akcija preduzeća kojom se trguje na berzi.

Pročitajte još

Tržišna kapitalizacija predstavlja, kako navode stručnjaci, proizvod ukupnog broja akcija i tržišne cene. Ovaj pokazatelj je veoma važan za investitore, kao i uopšte za makroekonomska sagledavanja i analize. On ukazuje na veličinu neke kompanije, veličinu tržišta i slično.

Tržišna kapitalizacija na razvijenim berzama služi, ističu eksperti, kao jedan od kriterijuma za prijem na listing berze sekundarnog tržišta.

Top 10 kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom:

Kompanija          Zemlja porekla          Tržišna kapitalizacija

Epl                     SAD                       2,5 biliona dolara

Saudi Aramco      S. Arabija     1,9 biliona dolara

TSMC                   Tajvan        594,5 milijardi dolara

Tencet                      Kina           554 milijardi dolara

Samsung      Južna Koreja     429,7 milijardi dolara

LVMH             Francuska          414,3 milijardi dolara

Roše                 Švajcarska          350 milijardi dolara

ASML             Holandija            322,6 milijardi dolara

Tojota              Japan                251,6 milijardi dolara

Novo Nordisk      Danska      236,7 milijardi dolara

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike