Srbija posvećena zelenoj tranziciji, a Skandinavci znaju da pomognu

12.10.2021

10:22

0

Srbija je potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja i zelene tranzicije a na tom putu mnogo mogu da pomognu iskustva nordijskih zemalja, istaknuto na skupu u PKS

Srbija posvećena zelenoj tranziciji, a Skandinavci znaju da pomognu
Copyright Profimedia

Održiv razvoj Srbije zasnovan je na tranziciji sa linearne na cirkularnu ekonomiju, koja će doneti ogroman benefit za životnu sredinu i društvo u celini, poručila je danas Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Na završnoj konferenciji "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - Nordijska iskustva" koja je danas održana u Privrednoj komori Srbije, ministarka je istakla da je trenutno u izradi Program za cirkularnu ekonomiju sa akcionim planom do 2024. godine kako bi se definisao strateški okvir.

Dodala je da je izrada tog strateškog dokumenta poverena Tehnološko-metalurškom fakultetu te da je usvajanje dokumenta predviđeno je za prvi kvartal 2022. godine.

- U fokusu programa biće podrška privredi u primeni modela cirkularne ekonomije, podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacija i saradnje biznis i naučno-istraživačkog sektora.

Cirkularni model će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste, a važan je stub i u Zelenoj agendi, čija je Srbija potpisnica i čijim ciljevima smo posvećeni - rekla je ona.

Mapa puta

Vujović je istakla da je Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, što joj daje lidersku poziciju u okruženju.

- Mapa daje smernice kako bi se privredi omogućio prelazak sa linearnog na cirkularni model, čime se postiže razvoj stabilne, konkurentne ekonomije, uz odgovoran odnos prema životnoj sredini - istakla je ona.

Kako je navela u tom poslu Srbiji veoma nam znače iskustva partnera Norveške, Finske, Švedske i Danske, koje su lideri kada je reč o zelenoj tranziciji.

- Potreban nam je novi način razmišljanja – cirkularna ekonomija. Vlasti i poslovni sektor treba unapred da razmišljaju o zelenim ulaganjima koja će povezati sve aktere u lancu cirkularne ekonomije. Kada se jednom uspostavi taj lanac, vrlo brzo će se uvideti sve koristi od njega - rekao je ambasador Finske Kimo Lahdevirta.

On je dodao u cirkularnoj ekonomiji nije reč samo o uštedi novca, već i o veoma značajnom pitanju javnog zdravlja i kvaliteta života građana, kao i o opstanku planete. Osim što štedi resurse i promoviše inovacije, cirkularna ekonomija smanjuje cenu proizvodnje i utiče na otvaranje novih radnih mesta.

Konferenciju „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva”, organizovale su ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u Srbiji, a pod okriljem Nordijskog saveta ministara.

Serija tribina na temu cirkularne ekonomije održana je u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Na prethodnim radionicama tokom septembra i oktobra bilo je reči o upravljanju biootpadom, o zelenom razvoju gradova i važnosti tretmana otpadnih voda. Stručnjaci iz nordijskih zemalja preneli su svoja iskustva i primere dobre prakse koje Srbiji mogu biti vodič u primeni principa cirkularne ekonomije.

Konferencija u Beogradu je finalna u seriji događaja, a organizuje se u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Nordijskom poslovnom alijansom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike