Skandinavci nam štede pare: I u Srbiji će se primenjivati nordijska cirkularna ekonomija

10.09.2021

11:01

0

Autor: G.M.Š.

Projekat ”Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva” predstavljen je u Beogradu

Skandinavci nam štede pare: I u Srbiji će se primenjivati nordijska cirkularna ekonomija
Profimedia

Ambasade Danske, Finske Norveške i Švedske uz podršku Nordijskog saveta ministara počele su projekat ”Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva”, koji je juče predstavljen tokom prijema u rezidenciji ambasadora Norveške, Jerna Jelste.

Namera ambasada nordijskih zemalja je da podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, da podele iskustva svojih zemalja i podignu svest lokalnih partnera o važnosti i koristima primene cirkularne ekonomije, koja utiče kako na svakog pojedinca, tako i na društvo u celini.

Jeftinije a zdravije

– Cirkularna ekonomija štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara nova radna mesta. Borba protiv klimatskih promena i promovisanje klimatski neutralnog rasta postalo je političko pitanje broj jedan u Evropi. Kao pioniri održivog razvoja i cirkularne ekonomije, nordijske zemlje u potpunosti dele viziju Evropske komisije o Evropskom zelenom dogovoru i zelenijem, netoksičnom i efikasnijem procesu proizvodnje. Zato ćemo rado podeliti svoje najbolje primere i iskustvo sa Srbijom – rekao je ambasador Jern Jelsta.

Kroz nekoliko radionica tokom septembra i oktobra u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu na temu cirkularne ekonomije, stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazaće primere dobre prakse i ukazati na važnost i benefite cirkularne ekonomije.

Govoreći o značaju cirkularne ekonomije, ambasador Finske Kimo Lahdevirta rekao je da je cirkularna ekonomija pođednako važna i za zaštitu životne sredine, kao i za ”novčanik”.

Pročitajte još:

– Ključni akteri u ovoj oblasti, uključujući poslovni sektor i građane, moraju razumeti kako funkcioniše cirkularna ekonomija, kako bi bili deo prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju. Treba imati na umu da otpad jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju – rekao je Lahevirta.

Partneri nordijskih ambasada u projektu su Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, kao i gradovi Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi