Počeo šestomesečni privredni šou: Na Dubai Expo 2020 Srbiju predstavlja 500 kompanija

01.10.2021

11:23

0

Najveća svetska privredna izložba počinje danas u Dubaiju i nosi naziv "Ekspo 2020"

Počeo šestomesečni privredni šou: Na Dubai Expo 2020 Srbiju predstavlja 500 kompanija
Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Svetska izložba, na kojoj su kroz istoriju svoje izume i dela predstavili Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj su predstavljene Ajfelova kula i pokretne stepenice, počinje danas u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na Dubai Ekspo 2020, među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor na kojem će se od sutra do kraja marta predstaviti više od 500 srpskih kompanija.

Ekspo 2020 (odložen zbog pandemije za ovu godinu) se održava od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".
Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.
Domaćini očekuju da će Dubai Ekspo privući više od 25 miliona posetilaca tokom šest meseci trajanja, što je najviše što je jedna manifestacija ikada imala kroz istoriju.

I prošlost i budućnost

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

„Inspirisani prošlošću" slavi 7.000 godina kreativnosti i inovacija na teritoriji današnje Srbije - počevši od zaostavštine neolitske Vinčanske kulture, preko najznačajnijih inovatora i naučnika poput Nikole Tesle, do savremene Srbije, talentovanih pojedinaca, kompanija i odeljenja Vlade Srbije, koji rade na kreativnim i inovativnim projektima.
„Oblikujemo budućnost" ističe lidersku poziciju naše zemlje u oblastima kao što su Tech/ICT, startapi i inovacije, zdravstvo i kovid-19 menadžment, digitalna E-uprava, kreativne industrije, agrikultura i E-agrikultura i digitalno obrazovanje.

Prisustvo Srbije na Svetskoj izložbi će biti ostvareno nizom aktivnosti, sa fokusom na celovit B2B program, koji na bazi platforme obezbeđene od strane Paviljona Srbije, realizuje Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Srbija učesnik od 1885.

Srbija je prvi put učestvovala na Svetskoj izložbi još davne 1885. godine u Antverpenu, Belgija, kada je, tada mlada Kraljevina Srbija osvojila 157 nagrada. Od tada pa sve do danas, naša zemlja na Svetskim izložbama predstavlja svoju tradiciju, dostignuća, kulturu i ekonomiju.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa „Er Srbijom“, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Ekspo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.
Privredna komora Srbije poziva privrednike uoči svake od tematskih nedelja da prijave svoje učešće.

Predstavljanje u devet tura

Srbija će imati devet poslovnih delegacija tokom trajanja svetske izložbe.
Već tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje "Klima i biodiverzitet" i "Svemir", i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, nastupa blizu 200 privrednika iz Srbije iz gotovo 100 kompanija, instituta, organizacija i institucija.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu PKS, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susrete i različite vidove promocija.

Kada je reč o izložbenom prostoru Srbije, centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dela koji nosi naziv "Mobilnost".

Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu Vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.
Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
Šeik Hadan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, princ Dubaija na otvaranju Expo 2020

Predstavljanje Srbije simbolički je predstavljeno i inspirisano neolitskom Vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina.

Naime, Vinčanska kultura je doprinela razvoju kompletnog čovečanstva jer je upravo tokom tog perioda zabeleženo prvo okupljanje ljudi u gradove, prvo topljenje metala na svetu, jedna od najranijih proizvodnja keramike, izgradnja prvih dvospratnih građevina, razvoj umetnosti, trgovine, proizvodnja odeće i nakita i to sve 3.500 godina pre nastanka Piramida.

Na srpskom paviljonu u Dubaiju, svetskoj biznis zajednici predstaviće se i kako je startap ekosistem Srbije među 10 najrazvijenijih u svetu u kategorijama: blokčejn (blockchain), video gejming i talenti, kako je Srbija prva u Evropi po direktnim stranim investicijama i ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi.

Takođe će biti predstavljeno kako je Srbija uz digitalne inovacije i razvijen sistem e-uprave, spasila hiljade ljudskih života i svrstala se među zemljama sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji.

Ne može bez umetnika

Srbija će predstaviti i svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, otkriće najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina.

U muzikom programu dominiraće naši talentovani umetnici,  koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem.

Učestvovaće i Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi.

Sve što čini civilizaciju

Kada je reč o ovoj Svetskoj izložbi, od kada je davne 1851. godine u Kristalnoj palati u Londonu, održana prva Svetska izložba, od tada su na toj manifestaciji predstavljena neka od najvećih tehnoloških inovacija i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život.

Telefon, prvi računar, Teslina neizmenična struja, prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih izložbi.

Neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije, izgrađene su za potrebe Ekspoa, da bi postale trajno istorijsko nasleđe - Ajfelova kula u Parizu i Atomium u Briselu, ali i prva maketa za Kip slobode.

Zbog svega toga istorijat Svetskih izložbi, svedoči o istoriji najvećih dostignuća čovečanstva koja upravo sa ovog mesta kreću da menjaju svet.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug