“Nastup Srbije na izložbi u Dubaiju kruna svih uspeha”

24.05.2021

13:25

0

Izlaganje Srbije na svetskoj izložbi u Dubajiu biće kruna svih uspeha postignutih od 2015. u oblasti digitalizacije, kreativnih industrija i inovacija, kaže

“Nastup Srbije na izložbi u Dubaiju kruna svih uspeha”
Copyright Pixabay

Srbija će predstaviti svoje biznis zajednice na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, sajmu DUBAI EXPO 2020, koji će biti održan od oktobra ove do marta naredne godine, a premijerka Ana Brnabić kaže da će nastup Srbije na toj svetskoj izložbi biti kruna svih uspeha postignutih od 2015. u oblasti digitalizacije, kreativnih industrija i inovacija.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen nastup Srbije u Dubajiu, u srpskom Paviljonu površine 2.000 metara kvadratnih, planirano je i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom te velike svetske izložbe, koja je trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije odložena.
Brnabić je rekla da će se na toj manifestaciji Srbija, na kojoj su učešće potvrdile 192 države, predstaviti kao jedan od lidera u inovacijama, digitalizaciji, eUpravi, talentima, kreativnosti, idejama.
Naglasila je da je Srbija danas po tome prepoznata, pored već svojih poznatih prednosti kao što su fantastično ukusna hrane, gostoprimstvo, predivni predeli i bogata kultura i tradicija.
Podestila je da se Srbija poslednji put predstavila na svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine kada je ušla u fiskalnu konsolidaciju i da se od tada mnogo promenila i da je postavila strateške pravce budućeg razvoja.
– Od tada smo ušli u pet, šest godina značajnog rasta, uložili smo ogroman trud i napor da promenimo Srbiju i pokažemo je kao zmelju koja može da ponudi mnogo više od dobre hrane, prelepe istorije i tradicije, i prelepih geografskih predela – rekla je Brnabić.
Pročitajte još:

Podsetila je da je od 2015. Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi koja je uvela programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, da su otvorena četiti naučno-tehnološka parka i tri nova naučna institute koja se bave novim tehnologijama, da je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije čime se Srbija svrstala među 26 zemalja na svetu koja ima taj dokument.
– Srbija je među top 10 zemalja za talente, u prvih pet zemlja sveta u blok čejn tehnologiji, u prvih 10 zemalja u svetu po proizvodnji video igrica, zemlja koja je sve više dom za razvojne centre najnaprednijih svetskih kompanija, kao što su Majkrosoft, MTU…- rekla je Brnabić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug