Srpske kompanije na sajmu hrane i pića u Moskvi: Tržište Evroazije izuzetan poslovni i izvozni potencijal

19.09.2021

12:22 >> 12:28

0

Autor: 24sedam

Srbija je među vodećim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju

Srpske kompanije na sajmu hrane i pića u Moskvi: Tržište Evroazije izuzetan poslovni i izvozni potencijal
ajvar - Copyright Profimedia

Na međunarodnom sajmu hrane i pića “World Food” u Moskvi, koji počinje 21. septembra, izvoznu ponudu će predstaviti 17 domaćih proizvođača, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS), piše RTV.

Od poljoprivrednih proizvoda Srbija je u prvoj polovini 2021. u Rusiju najviše izvozila jabuke, mladi sir, jagode, smrznute višnje i maline, ali i hranu za kućne ljubimce, voćne sadnice, semenski kukuruz i soju, kažu u PKS.

Pročitajte još:

Direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić je naveo da je Srbija među vodećim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i da je realno očekivati da će u 2021. godini izvoz preći milijardu dolara.

– Ovo tržište za domaći agrar, uz korišćenje trgovinskih potencijala na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske zajednice, predstavlja, dugoročno posmatrano – izuzetan poslovni i izvozni potencijal, istakao je Delić.

On je dodao da je Srbija u prvoj polovini 2021. u odnosu na prošlu godinu u Rusiju izvezla proizvode u vrednosti od gotovo 530 miliona dolara uz rast od 17,2 odsto, dok je ukupna trgovinska razmena oko milijardu i 250 miliona, uz rekordnu pokrivenost uvoza izvozom od 73,6 odsto, piše RTV.

Delić je rekao kako je ovo idealna prilika za promociju novih proizvoda na predstojećem sajamu koji povezuje hiljade kompanija iz celog sveta sa kupcima, ekspertima maloprodaje, distributerima i drugim partnerima.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi