Nećemo zasad platiti penale zbog "Srbijagasa", ali…

05.12.2020

10:50 >> 08:17

0

Srbija na narednoj sednici Evropske energetske zajednice, 17. decembra, neće biti kažnjena zbog nerazdvajanja kompanije Srbijagas, ali ćemo biti tema dnevnog

Nećemo zasad platiti penale zbog "Srbijagasa", ali…
Copyright ATA Images

Ministarski savet Zajednice razmatraće slučaj protiv naše zemlje, jer nije urađeno efikasno razdvajanje operatora prenosnog sistema „Jugoros Transport“ od „Srbijagasa“, u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Izgleda da smo se ovoga puta izvukli jer, prema pisanju medija ovih dana, postojala je mogućnost da se kašnjenje u energetskoj reformi Srbije „naplati“.

Kod nafte situacija mnogo bolja

Prema ovogodišnjem izveštaju Srbija je najdalje dogurala u prilagođavanju EU u naftnoj industriji. Tu je urađeno 80 odsto od zacrtanih obaveza. Nešto manje, oko 65 odsto, je u oblasti električne energije, a najlošije stojimo sa gasnim sektorom, energetskom infrastrukturom, ali i donošenjem zakona o klimatskim promenama, koji uopšte i nemamo.

– Sekretarijat Energetske zajednice zahtevaće od Ministarskog saveta da ovo kršenje kvalifikuje kao ozbiljno i konstantno, a to će biti korak pre izricanja sankcija, ukoliko ne bude problem otklonjen – rečeno je „Večernjim novostim“ u Energetskoj zajednici.

Naša zemlja, ni posle više od 10 godina, nije uspela da ispuni sve obaveze iz Trećeg energetskog paketa.

U izveštaju EEZ, kada je reč o gasu, Srbija prilično loše stoji. Samo pet odsto posla je urađeno u razdvajanju firmi. “Transportgas”, kćerka firma “Srbijagasa” još nije izdvojena i sertifikovana. Dato je odobrenje za “Jugorosgas”, ali je njegovo razdvajanje još na čekanju. Uz to, projektna kompanija “Gastrans”, za „Turski tok 2“ u Srbiji, registrovana je i overena od strane regulatora, iako je to bilo protiv mišljenja Sekretarijata.

Pravi se Četvrti, a ni Drugi nismo prešli

Nijedan od ova tri operatora prenosnog sistema nisu izdvojena u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Najgore u ekologiji

Kada je reč o delu koji se odnosi na klimatske promene, tu Srbija najlošije pročazi na testu jer svega 24 odsto potrebnog je ispunjeno. Srbija nije usvojila Zakon o klimatskim promenama, a trebalo je prošle godine, kojim bi se definisalo kako se i u kom periodu smanjuju emisije štetnih gasova. Postoje obaveze na osnovu Pariskog dogovora, ali mi još nismo ni zakonsku regulativu uradili a kamoli sproveli nešto u praksi.

Treći energetski paket su mere kojima se reguliše rad unutrašnjeg tržišta EU i njega je jednoglasno usvojio Savet Unije. Inače, u pripremi je i Četvrti energetski paket, a Srbija nije savladala ni onaj Drugi.

Iako, za razliku od gasa, kod struje nismo loši, i tu dosta ima da se radi. Kod razdvajanja – reorganizacije elektrosektora stiglo se do 49 odsto. Reforma tržišta električne energije u Srbiji ušla u period stagnacije i nisu se ispunile sve obaveze iz Trećeg energetskog paketa. Potrebne su izmene Zakona o energetici, koje omogućavaju promene u pravilima o pristupu mreži i transparentnosti veleprodajnog tržišta.

Gass iz Turskog toka samo što nije ali papiri nisu u redu, Foto: Pixabay/ David Mark

Elektroprivreda Srbije je zadržala zbog (netržišno) niske cene dominaciju na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu, pa se slabo razvija konkurentnost.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

Operater prenosnog sistema „Elektromreža Srbije“, nije razdvojen u skladu sa Direktivom o električnoj energiji, navodi se u izveštaju Evropske energetske zajednice.

„EPS Distribucija“ je pravno odvojena kompanija ali organizaciono nije jer ne odlučuje nazavisno.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike