Nvidija uzvratila: Majkrosoft opet nije najvrednija kompanija

19.06.2024

09:09

0

Proizvođač čipova za AI mašine se vratio na prvo mesto liste firmi po tržišnoj kapitalizaciji, ispred Majkrosofta i Epla

Nvidija uzvratila: Majkrosoft opet nije najvrednija kompanija
Nvidia - Copyright Profimedia

Američki proizvođač čipova „Nvidia“ ponovo je postao najvrednija kompanija na svetu, nakon što su njegove akcije porasle za 3,5% na 135,60 dolara. Time je ukupna tržišna vrednost (količina akcija puta vrednost pojedinačne) podignuta na 3,33 biliona dolara.

Tako je ova kompanija u utorak skinula sa trona tehnološkog giganta „Majkrosoft“, samo nekoliko dana nakon što je pretekla proizvođača ajfona „Epl“ i postala druga najvrednija kompanija, preneo je Rojters.

Screenshot: Google Finance
Kretanje akcije Nvidije u 2024. godini

 

Tržišna vrednost „Majkrosofta“ juče je bila 3,32 biliona dolara, pošto su njegove akcije pale za 0,2%, dok su akcije „Epla“ pale 1,3%, i oborile vrednost kompanije na 3,27 biliona.

„Nvidijine“ akcije su porasle za oko 173% do sada ove godine, u poređenju sa porastom „Majkrosoftovih“ akcija od oko 19%.

Skok od utorka podigao je „Nvidijine“ akcije na rekordno visok nivo i za 103 milijarde dolara uvećao joj tržišnu vrednost.

„Nvidia“ ima više od 80% udela na tržištu čipova za mašine sa veštačkom inteligencijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike