Ima li granice za Nvidiju? Kvartalni rast 242%

23.05.2024

11:04

0

Proizvođač čipova za sisteme sa primenjenom veštačkom inteligencijom nastavio strelovit uspon na berzi

Ima li granice za Nvidiju? Kvartalni rast 242%
Jenseng Huang, CEO Nvidia - Copyright AP Photo/Eric Risberg

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova „Nvidia“ objavio je da njegov prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024, koji se završio krajem aprila, porastao za 242% međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara.

Kvartalni prihod Centra za podatke kompanije porastao za čak 427% međugodišnje i za 23% u odnosu na poslednji kvartal 2023. godine, na rekordnih 22,6 milijardi dolara.

Screenshot: Google Finance
Cena akcije Nvidie u poslednjih godinu dana

 

Prilagođena zarada po akciji iznosi 6,12 dolara, što je za 461% više u odnosu na isti kvartal lane.

Analitičari agencije LSEG su prognozirali prilagođenu zaradu od 5,59 dolara po akciji i kvartalni prihod od 24,65 milijardi dolara, tako da su rezultati prevazišli i očekivanja stručnjaka, prenosi CNBC.

– Počela je nova industrijska revolucija. Kompanije i države se udružuju sa firmom „Nvidia“ kako bi prebacile tradicionalne centre podataka vredne bilione dolara na ubrzano računarstvo i izgradile novi tip centra podataka, AI fabrike, za proizvodnju nove robe, veštačke inteligencije – izjavio je osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije, Jensen Huang.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će doneti značajno povećanje produktivnosti u skoro svakoj industriji i pomoći kompanijama da budu troškovno i energetski efikasnije.

„Nvidia“ je optimistična i očekuje da će u drugom fiskalnom kvartalu prihodovati 28 milijardi dolara, ponovo iznad očekivanja analitičara.

Berza je na izveštaj kompanije iz Santa Klare reagovala snažnim rastom akcija na rekordnih 1.000 dolara po deonici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike