Mask sprema 10 milijardi dolara za svoje AI projekte

05.06.2024

09:16

0

Autor: R.B.

Velike investicije u veštačku inteligenciju u Tesli, X-u i xAI

Mask sprema 10 milijardi dolara za svoje AI projekte
Copyright Promo/Laguna

Proizvođač električnih automobila „Tesla“ će verovatno potrošiti između tri i četiri milijarde dolara ove godine na kupovinu računarskog hardvera kompanije „Nvidia“, najavio je izvršni direktor Ilon Mask u objavi na platformi X.

Mask je takođe naveo da će od 10 milijardi dolara kapitalnih izdataka za veštačku inteligenciju ove godine, oko polovine biti interna potrošnja.

– Za izgradnju AI superklastera za obuku, hardver kompanije „Nvidia“ čini oko dve trećine troškova – precizirao je Mask u objavi, prenosi Rojters.

Ranije u utorak, Mask je navodno tražio od „Nvidije“ da prioritizuje isporuke AI procesora njegovim kompanijama „X“ i „xAI“ u odnosu na proizvođača električnih vozila.

Kompanija „Tesla“ ponovo je potvrdila u aprilu svoju prognozu kapitalnih izdataka od više od 10 milijardi dolara ove godine i navela da očekuje da će kapitalni izdaci biti između 8 i 10 milijardi dolara svake od narednih godina.

Vest da je „Mask“ preusmerio isporuke „Nvidia“ AI čipova sa „Tesle“ na „X“ dolazi uoči godišnjeg sastanka „Tesle“ sledeće nedelje. Akcionari trenutno glasaju uoči sastanka o tome da li će ponovo odobriti Maskov paket kompenzacije od 56 milijardi dolara iz 2018. godine, prenosi Investors.

Mask lično poseduje oko 13 procena udela u „Tesli“. Pre nego što je prodao akcije te kompanije kako bi kupio „Tviter“, sada „X“, za 44 milijarde dolara krajem 2022. godine, Mask je posedovao oko 22 odsto „Tesle“.

Akcije „Tesle“ oslabile su u utorak za 0,8 odsto, nakon pada od jedan odsto u ponedeljak. Akcije su u maju oslabile za 2,8 odsto, a od početka godine oko 30 procenata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike