Epl svrgnut s trona: Google je najbolja tehnološka kompanija

09.06.2023

12:51

0

Autor: 24sedam

Promena na vrhu Forbsove liste, Alfabet vredi 1,55 biliona dolara, s liste Top 10 ispali Intel i IBM

Epl svrgnut s trona: Google je najbolja tehnološka kompanija
Gugl - Copyright 24sedam/M. Sh

Tehnološke kompanije su se u proteklih godinu dana pokazele prilično otporne na visoke kamatne stope i pretnju recesije. A sada veštačka inteligencija najavljuje novi uzlet, pokazuje "Forbsova" lista.

Tehnološke kompanije nastavljaju da vode svetsku ekonomiju. Ne samo da su u vrhu liste najvećih svetskih firmi, nego je njihov broj na toj listi sve veći.

Broj tehnoloških kompanija na „Global 2000“, „Forbsovu“ godišnju rang listu najvećih svetskih kompanija po prihodu, dobiti, imovini i kapitalizaciji na berzi, ove godine 169 , naspram 164 u 2022. Doduše, u 2021 ih je bilo rekordnih 177, ali je korona malo stvar dovela u red.

Broj jeste nešto manji od rekordnog, ali je prihod upravo takav - 4,2 triliona dolara u u poslednjih 12 meseci, s godišnjim rastom od, s obzirom na inflaciju, skromnih pet odsto.

Na listi se dogodila je jedna velika promena, jer posle sedam godina svrgnut je „Epl“ i na njegovo mesto zaseo „Alfabet“. Matična kompanija „Googla“, na tron tehnoloških firmi je skočila popevši se za četiri mesta, i ukupno je sedma na listi svih najvećih kompanija Global 2000.

Pritom, akcije „Googla“ su danas 15 odsto jeftinije nego u piku 2021, godine, ali je prodaja kompanije bila rekordnih 283 milijarde dolara.

"Epl" ni drugi

„Epl“ nije uspeo da se zadrži ni na drugom mestu, koje je zauzeo „Majkrosoft“, koji je takođe napravi skok, od tri mesta a ukupno se plasira kao deveti.

Akcije tehnološkog giganta kojeg je napravio Bil Gejts, porasle su 40 odsto ove godine i samo su za dva procenta poena ispod svog najvišeg nivoa. Razlog ovako dobrog plasiranja, a i berzanske cene, je veštačka inteligencija (AI). „Majkrosoft“ je kupio za 13 milijardi dolara u kreatora „četbotGPT“, firmu „OpenAI“, i time izbio na čelo globalne AI trke.

Do juče neprikosnoven, „Epl“ se našao na trećem mestu. Firma danas prepoznatljiva po „ajfonu“ je i dalje najvrednija kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji od 2,6 biliona dolara.
Međutim , tek je deseti u ukupnoj lestvici ejr su konkurenti stekli prednost u prodaji i imovini. Kompanija je prošlog meseca zabeležila pad prihoda u drugom tromesečju zaredom.

Na listi od tehnoloških kompanija Top 10 čine još „Samsung“ (14. ukupno), „Meta“ (Fejsbuk), kineski „Tencent“, tajvanski „TSM“, japanski „Soni“, i američki „Orakl“ i „Cisko“.
Sa liste najboljih deset ispali su nakon dugo vremena „IBM“ i „Intel“.

Sveukupno, tehnološke kompanije na Global 2000 dolaze iz 25 različitih zemalja i zapošljavaju više od 8,2 miliona ljudi. Najviše je iz SAD (72), zatim Kine (25), Tajvana (15) i Japana (12).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike