Vodafon potpisao sa Majkrosoftom i u svoj AI ulaže 1,5 milijardi

16.01.2024

13:02

0

Britanski telekomunikacioni džin izabrao američku kompaniju za partnera u razvoju svojih sistema usluga uz pomoć veštačke inteligencije

Vodafon potpisao sa Majkrosoftom i u svoj AI ulaže 1,5 milijardi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Britanska telekomunikaciona kompanija „Vodafon“ je dogovorila desetogodišnju saradnju sa američkim tehnološkim gigantom „Majkrosoftom“, kako bi unapredila razvoj generativne veštačke inteligencije (AI), usluge računarstva u oblaku (klaud) i druge digitalne i poslovne usluge za više od 300 miliona svojih klijenata, preduzeća i potrošača na evropskim i afričkim tržištima.

„Vodafon“ će uložiti 1,5 milijardi dolara u razvoj veštačke inteligencije usmerene na korisnike pomoću „Majkrosoftovih“ tehnologija azur (Azure), open AI i kopajlot (Copilot) i zameniti fizičke cente podataka jeftinijim i podesnijim virtuelni skladištima,prenosi CNBC.

„Majkrosoft“ će zauzvrat uložiti kapital u „Vodafonovu“ IoT (Internet of Things)  platformu koja će se aprilu 2024. godine formirati kao izdvojen „Vodafonov“ biznis.

Internet stvari se odnosi na mrežu fizičkih objekata (uređaja, automobila, kućnih aparata, industrijskih mehanizama) koji su povezani putem interneta i koji su u stanju da razmenjuju podatke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike