Mejkers lab i u vašoj školi: Kako da deci obezbedite učionicu budućnosti

10.06.2024

14:51

0

Autor: G.M.Š.

Nakon 14 otvorenih Mejkers labova, i 13 „zakazanih“, Grupa za obrazovanje raspisuje konkurs za prijavu za dobijanje učionica budućnosti

Mejkers lab i u vašoj školi: Kako da deci obezbedite učionicu budućnosti
Mesto čuda: Mejkers lab u Zaječaru - Copyright Foto: Mladen Šljivović/Privatna Arhiva

Velika prilika da svoje škole uključe u mrežu naprednih škola a đacima obezbede da na inovativna način i sa savremenom opremom rade u Mejkers labovima - „učionicama budućnosti“ – pruža se direktorima i nastavnicima srednjih škola u Srbiji.

Grupa za obrazovanje (Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija), nakon otvorenih 14 Mejkers labova u 13 gradova Srbije od kraja 2022. godine, i još 13 koji su planirani u 2024, otvorila je novi konkurs za škole širom Srbije.

Šansu da se pridruže mreži u kojoj priliku da napreduju u svom znanju i veštinama, i da razvijaju svoje ideje već ima 25.000 đaka i 2.500 nastavnika, imaju timovi posvećenih nastavnika koji budu izabrani na konkursu koji je otvoren danas a traje do 1. oktobra.

Angažman i posvećenost školskog tima, kao i dobra komunikacija i saradnja sa lokalnom zajednicom, je ono na čemu se u Grupi za obrazovanje insistira, a broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen.

Izgradnja i otvaranje Mejkers labova biće planirana i realizovana u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom, kažu iz Grupe za obrazovanje.

Sve informacije o načinu prijave mogu se videti na vebstranici Mejkers laba.

Mejkers labovi - prostori u kojima rastu ideje

Prvi Mejkers lab otvoren je u oktobru 2022. godine u Medicinskoj školi u Čačku, a od tada priča o prostorima u kojima se kreira budućnost puna inovacija ne staje. Otvoreni su Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji, a privodi se kraju i opremanje Mejkers laba u Kraljevu za otvaranje u septembru.

Trenutno u 14 otvorenih Mejkers labova širom Srbije učenici i nastavnici istražuju, primenjuju svoje znanje, inoviraju, učestvuju u različitim programima i izazovima, i kroz sve to stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka.

Rezultati i primeri dobre prakse su već tu. Učeničke kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i krče put ka evropskim. Zatim, timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

Promo: Nordeus Fondacija
Nema loših ideja, samo loših realizacija

 

Novih 12 u 2024. godini

Prema planovima Grupe za obrazovanje, 2024. i 2025. godina proći će u znaku širenja Mejkers mreže, s obzirom da će do kraja ove godine u Srbiji biti otvoreno još 12 novih učionica budućnosti i to u sledećim školama:

  •   Gimnazija "Takovski ustanak", Gornji Milanovac
  •   Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad
  •   Gimnazija "Josif Pančić", Bajina Bašta
  •   Gimnazija "Bora Stanković", Niš
  •   Tehnička škola Pirot
  •   Tehnička škola Šabac
  •   Prva tehnička škola Kragujevac
  •   Medicinska škola "7. april",  Novi Sad
  •   Srednja škola Žitorađa
  •   Poljoprivredna škola Vršac
  •   Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac
  •   Poljoprivredna škola Bač

Do kraja ove godine, više od 25.000 đaka zajedno sa 2.500 nastavnika imaće priliku da se kroz Mejkerse poveže sa inovativnom tehnologijom, programima, naukom i privredom, što je podrška ne samo srednjim školama već i njihovim lokalnim zajednicama.

Povezivanje privrede i obrazovanja je jedan od ključnih aspekata inicijative, kako zbog transfera savremenih znanja i veština tako i zbog uspešnog širenja mreže Mejkers labova.

Kao i do sada, tu su kompanije  i njihovi timovi koji ulažu svoje resurse u izgradnju sistema podrške obrazovanju, a to su – Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company i NCR fondacija. Veliki broj predstavnika civilnog društva kao i kompanija koje stoje iza ovog projekta, pokazuju značaj ove misije, kako za  razvoj i rast mladih, tako i za dobrobit celog društva, ističu iz Grupe za obrazovanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike